Νέο μεσοπρόθεσμο για τα έτη 2014 – 2017 θα υποβάλει η Ελλάδα στην τρόικα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ – ένα μεσοπρόθεσμο που, ουσιαστικά, θα αποτελεί και το αντάλλαγμα για το νέο πακέτο προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με το MNI News, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποβάλει στην τρόικα το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τριετία 2014 – 2017.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, δε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για την εφαρμογή μόνιμων μεταρρυθμίσεων, με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ. Ηδη, άλλωστε, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους, πως το νέο «πακέτο» προς την Ελλάδα θα έχει αυστηρή ρήτρα μεταρρυθμίσεων.

Στο δημοσίευμα του MNI πάντως επισημαίνεται ότι το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα χάσει την προθεσμία για το Eurogroup του Φεβρουαρίου, ενώ είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η είδηση για το νέο μεσοπρόθεσμο έρχεται μετά τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters όπου τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει περαιτέρω βοήθεια υπό προϋποθέσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «σε περίπτωση που η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση, οι εταίροι της ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι επί του παρόντος η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «βρίσκεται σε φάση ηρεμίας» και δεν υπάρχει ορατή πιθανότητα κάποια άλλη χώρα να αναζητήσει είσοδο σε πρόγραμμα βοήθειας. «Δεν βλέπω κανένα που στο απώτερο διάστημα θα χρειάζονταν να υπαχθεί στον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης), όλες οι τελευταίες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι ούτε και η Σλοβενία χρειάζεται ένα τέτοιο ένα πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Επίσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα προγράμματα, σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, συνέβαλε στη στήριξη της αξιοπιστίας της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της κρίσης. «Εχουμε ισχυρούς λόγους να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι έναντι του ΔΝΤ, το ΔΝΤ συνέβαλε τα μέγιστα στη ενίσχυση της αξιοπιστίας στις αγορές της ευρωπαϊκές πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης», όπως υποστήριξε.

Στο θέμα της διαμάχης ως προς τη σύσταση ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών ο κ. Σόιμπλε έστειλε προσεκτικά μηνύματα συμβιβασμού προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Προς το παρόν γίνονται εντατικές συζητήσεις για θέματα χρηματοδότησης ή χρόνου σύστασης του ταμείου εκκαθάρισης των τραπεζών και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κάποια συμφωνία», είπε ο κ. Σόιμπλε στο πρακτορείο Reuters.

Αντίθετα ο κ. Σόιμπλε φάνηκε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στη διακρατική συμφωνία ως βάση για το ταμείο εκκαθάρισης, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες διαφωνίες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε στην τραπεζική ενοποίηση σε μία επισφαλή νομοθετική βάση, αυτόν τον κίνδυνο δεν θέλουμε να τον πάρουμε», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

BLOOMBERG: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί την ίδια ώρα και δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο προεξοφλεί την αποτυχία της όποιας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα εάν αυτή δεν περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της άποψης αυτής οι αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν πόσο έξω έχουν πέσει οι προβλέψεις της τρόικας και τις τραγικές συνέπειες που είχε η υποβάθμιση των προειδοποιήσεων από το 2010 κιόλας ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά βιώσιμο.

Το χρέος έχει φθάσει στο 180% του ΑΕΠ, σημειώνουν, και κρίνοντας το νέο σχέδιο που συζητείται για επιμήκυνση δανείων στα 50 χρόνια, μείωση επιτοκίων και νέο δάνειο, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχίσει να κάνει τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψει στην τρόικα να μιλά για επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, αλλά και πάλι δεν θα δώσει τη λύση. Καλούν δε την ΕΕ να αποδείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη της.

«Η νέα διόρθωση, που είναι υπό συζήτηση, θα επιμηκύνει περαιτέρω τα δάνεια της Ελλάδας στα 50 χρόνια από τα 30 έτη και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πιθανή είναι επίσης η χορήγηση ενός ακόμη δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ», αναφέρει το Bloomberg.

Ολα αυτά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψουν στην τρόικα να υποστηρίζει ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο για χρέος στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, σχολιάζει το πρακτορείο και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εξάλλου, μετά από κάθε διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι συντάκτες του Bloomberg, η αριθμητική συνεχίζει να αποτυγχάνει, γιατί η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν.

Facebook Comments