Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και πως αν ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Ματέο Ρένζι θέλει να τον αντικαταστήσει πρέπει να το πει ανοιχτά.

“Όποιος θέλει να με αντικαταστήσει πρέπει να δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις του” ανέφερε ο κ. Λέτα μετά από συνάντηση μιας ώρας με τον κ. Ρένζι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Λέτα τόνισε πως είναι περήφανος για το έργο της κυβέρνησης του και ότι το κίνητρο του είναι να υπηρετήσει τη χώρα και όχι κάποια προσωπική φιλοδοξία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνάντηση με τον κ. Ρένζι ήταν “ειλικρινής”.

“Η συνάντηση ήταν αυτό που λέει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις, ειλικρινής” σημείωσε ο κ. Λέτα. “Και οι δύο μας παρουσιάσαμε τις εκτιμήσεις μας, κάτι που όταν συζητάς είναι πάντοτε θετικό” πρόσθεσε.

Αφορμή για τη σύγκρουση ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Λέτα, που ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο, δήλωσε την Τρίτη ότι σύντομα θα παρουσιάσει νέους όρους συμφωνίας με τους κυβερνητικούς του εταίρους με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ύφεση. Το σχέδιό του περιλαμβάνει και ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συζητήσει τις προτάσεις του κ. Λέτα και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού την Πέμπτη, «αλλά εκτιμάται ότι ο κ. Λέτα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη του κόμματος και θα αναγκαστεί να παραιτηθεί» αναφέρουν οι F.T.
Απορρίπτει πρόωρες εκλογές ο Ναπολιτάνο

O πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, απέρριψε την Τετάρτη το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών, μετά την κόντρα του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος Ματέο Ρένζι.

“Ας μην λέμε ανοησίες” δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος κατά την επίσκεψη του στην Πορτογαλία, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται πως ως αρχηγός του κράτους ο κ. Ναπολιτάνο είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη εκλογών σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Facebook Comments