Τρόπους για να αποσυνδέσει το μπλοκ των 28 χωρών, από τη βαριά εξάρτησή τους από τις τράπεζες αναζητά η ΕΕ η οποία σε έγγραφο της υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις 500 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα να διοχετεύσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδίως των μακροπρόθεσμων επενδύσεων», αναφέρει το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από την ασφαλιστική ρυθμιστική αρχή της ευρωζώνης, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, την παροχή συμβουλών σχετικά με ένα ενδεχόμενο σχέδιο νόμου “ώστε για να κινητοποιήσουν τις προσωπικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση”, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι εμποδίζονται από τον δανεισμό της οικονομίας λόγω των κανονισμών που θεσπίστηκαν μετά την κρίση αναγκάζοντάς τις να κρατούν πολύ μεγαλύτερα “μαξιλάρια” ασφαλείας κεφαλαίων και ρευστότητας.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η “καταλληλότητα” των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ολοκληρώσει επίσης μια μελέτη, από το τέλος του τρέχοντος έτους, σχετικά με τη σκοπιμότητα της καθιέρωσης ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου της ΕΕ.

Facebook Comments