Τα καλά μακροοικονομικά νέα συντήρησαν το ανοδικό κλίμα στην αγορά την εβδομάδα που πέρασε παρά την προοδευτική μείωση των συναλλακτικών τζίρων. Αναμενόμενα ίσως οι αγοραστές περιόρισαν την δραστηριότητα τους στο μέσον της εβδομάδας όταν οι συσσωρευμένες αποδόσεις στους βασικούς δεικτοβαρείς τίτλους έγιναν διψήφιες και η κατοχύρωση κερδών ήρθε σαν φυσική εξέλιξη μετά από το πολυήμερο ανοδικό σερί.

Γεγονός είναι ότι η αγορά αρχίζει και διαφοροποιείται σε επίπεδο επιμέρους τίτλων, αποδίδεται δηλαδή δικαιοσύνη ανάλογα με τις προοπτικές και τα θεμελιώδη που εμφανίζουν οι εταιρίες με αποτέλεσμα η στόχευση να γίνεται με βάση και το ειδικό ρίσκο που έχουν τα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανοίγοντας την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ +27 και -9% περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την ορμή της αγοράς. Από την άλλη πλευρά το ενδιαφέρον παραμένει σταθερά στραμμένο σε Τροίκα, Βlackrock και χρηματοδοτικό κενό. Έχοντας μια καλή αρχική ένδειξη από το ΑΕΠ του 2013 (-3,7% έναντι αρχικής εκτίμησης 4,2%) μια θετικότερη αναθεώρηση των προβλέψεων είναι σχεδόν βέβαιη και στα τρία μέτωπα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμέναμε περισσότερη θετική οπτική σε επίπεδο αναλύσεων από διεθνείς οίκους που παρακολουθούν την πορεία των οικονομικών της χώρας και άρα καλύτερους όρους αποτίμησης για μετοχές, ομόλογα ή άλλες αξίες που έχουν την βάση της στην Ελλάδα.

Έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά και λιγότερο στην ουσία έδωσαν στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα χαρτοφυλάκια που «ασχολήθηκαν» με το Χ.Α. Ως τεχνικά χαρακτηριστικά, νοούνται οι εντολές… market κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει ελαφρώς πάνω από τις 1.280 μονάδες και με κέρδη 0,68%. Ως «ουσία» νοείται η ανακοπή της ύφεσης σε -2,6% στο τέταρτο 3μηνο του 2013, με τη συνολική εικόνα του έτους να διαμορφώνεται αισθητά κάτω από τις σε 3,68%. Πλην όμως, η υποδοχή δεν ήταν… ενθουσιώδης, ίσως γιατί στους τραπεζικούς κύκλους και τη χρηματιστηριακή αγορά είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για χαμηλότερη ύφεση στο τέταρτο 3μηνο, κάτω και από 2%.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένουν υποτονικές, με τους ξένους να απέχουν, αναμένοντας ακριβέστερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, τα οποία θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Οι Έλληνες επενδυτές και θεσμικοί είναι αυτοί που ουσιαστικά δραστηριοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην αγορά γι’ αυτό και οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, διαμορφούμενες την Παρασκευή στα 60 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της Coca Cola δεν ικανοποίησαν την αγορά, με την μετοχή να υποχωρεί σχεδόν 2%, στα 18,99 ευρώ. Απώλειες 1,24% για τα ΕΛΠΕ, στα 7,15 ευρώ, με απώωλειες, αν και επανήλθε πάνω από τα 8 ευρώ η ΕΧΑΕ, αν και έκανε πράξεις κάτω από τα 11 ευρώ, η ΔΕΗ πέρασε σε θετικό πρόσημο στα 11,19, ενώ αμετάβλητη στο 1,93 ευρώ, έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η  Jumbo ενισχύθηκε στα 13,85 ευρώ μετά τη διάσπαση των υψηλών που ήταν τα 13,76. Κάτω από τα 0,70 ευρώ, αλλά με κέρδη έκλεισε η Alpha, στα 23,35 ευρώ ενισχύθηκε ο Τιτάνας και στα 3,70 ευρώ η Εθνική. Τα υποτονικά αρχικά κέρδη του ΟΤΕ, μετατράπηκαν σε νέα αντίδραση της τάξης του 2,55%, στα 12,49 ευρώ. Ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στον ΟΠΑΠ με 10 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ με 7,3 εκατ. και στην Jumbo με 5,7 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments