Με ψυχραιμία και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις έχουν αντιμετωπίσει οι αγορές την πολιτική κρίση στην Ιταλία, που οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

Εκτός από την εικόνα του χρηματιστηρίοιυ, όπου επικρατεί στάση αναμονής, και ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moodys διατήρησε την Παρασκευή το ιταλικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Baa2. Ταυτόχρονα, μάλιστα, αναβάθμισε τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας από αρνητικές σε σταθερές.

Η Moodys, η οποία είχε υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία το καλοκαίρι του 2012 από την ανώτερη κατηγορία Α3 σε αυτή του Baa2, αναφέρει στο σκεπτικό της αξιολόγησης την «ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ προβλέπει «σταθεροποίηση» στα ιταλικά κρατικά ομόλογα εντός του 2014. Ο διεθνής οίκος «αναμένει η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ να κορυφωθεί στο 135% […] εάν συνεχιστεί η μέτρια ανάπτυξη, οι ιταλικές αρχές σταθεροποιήσουν τον προϋπολογισμό και όπως έχει προγραμματιστεί το κόστος χρηματοδότησης δεν αυξηθεί». Σημείωσε, επίσης, ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και την πιθανή αντικατάστασή του από τον Ματέο Ρέντσι «δεν αλλάζουν τις προσδοκίες μας σε αυτόν τον τομέα».

Πάντως, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των πολιτικών αλλαγών, είναι προφανές ότι οι αγορές (και όχι μόνο) θα αναμένουν από τη Ρώμη σημάδια επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις.

Facebook Comments