Όπως αναφέρει στο σημερινό του τεύχος το γερμανικό περιοδικό, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε τέλος στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δοθεί στην Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές η προοπτική ενός νέου πακέτου βοήθειας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Σπίγκελ, η καγκελαρία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να αναμένει σχετικό μήνυμα. Η Α. Μέρκελ φέρεται να φοβάται ότι μια συζήτηση για ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα ωφελούσε στις ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πολύ οριακά δεν κατάφερε να μπει πρόσφατα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Στόχος ένα μήνυμα αλληλεγγύης

Σε αντίθεση με αυτήν την “εθνική” προσέγγιση της Α. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε θα προτιμούσε μια “ευρωπαϊκή”. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη στάση είχε τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μόλις λίγες μέρες πριν οι πολίτες κληθούν στις κάλπες, ο υπουργός δήλωνε ότι σαφώς και η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από επιπλέον βοήθεια. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η ομολογία αυτή δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Spiegel, στόχος του σχεδίου του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι “να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές.” Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο της ανόδου “ριζοσπαστικών” κομμάτων.

“Σε αυτή την περίπτωση”, γράφει το γερμανικό περιοδικό, ”αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών” στην Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε, κατά την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε «να αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση στην ευρωζώνη».

Η Μέρκελ επέμενε στο ΔΝΤ

Το Spiegel υπενθυμίζει ότι σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε για την ενδεδειγμένη στρατηγική υπήρχε και όταν ξέσπασε η ευρωκρίση. «Την ώρα που ο Σόιμπλε ήθελε να την αντιμετωπίσει μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, η καγκελάριος επέμενε στην εμπλοκή του ΔΝΤ».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας του γερμανού υπουργού Οικονομικών διέρρευσε -μάλλον εσκεμμένα- πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ άλλων προέβλεπε ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα” ύψους 10 ως 20 δις ευρώ από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM χωρίς όμως το ΔΝΤ και, παρά τις εκ των υστέρων διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ένα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμίζονταν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Διαψεύδει το υπ. Οικονομικών

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε σήμερα το δημοσίευμα του Spiegelως ανακριβές. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, «τα αρμόδια ομοσπονδιακά υπουργεία εργάζονται ως εταίροι στην κατεύθυνση χορήγησης περαιτέρω βοήθειας». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει στα τέλη του 2014 και πως στα μέσα του χρόνου θα αποσαφηνιστεί εάν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης.

Facebook Comments