Το μοναδικό δεδομένο που έχουν οι επενδυτές στα χέρια τους είναι η… προσδοκία. Οι Έλληνες επενδυτές είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά στο Χ.Α., κάτι που, άλλωστε, προκύπτει από τις συναλλαγές, που διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών, μόλις στα 57 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι απέχουν, διότι δεν έχουν κάτι απτό και συγκεκριμένο στα χέρια τους, που να δικαιολογεί την αύξηση των θέσεών τους στην Ελλάδα.

Ήπιας μορφής διόρθωση σημείωσε τη Δευτέρα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., δίδοντας την αίσθηση της συσσώρευσης και την τήρηση στάσης αναμονής ενόψει εξελίξεων. Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς δεν είναι στραμμένα στο Eurogroup, όπου για μία ακόμα φορά θα συζητηθεί η Ελληνική οικονομία, επιτρέποντας στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η αγορά έχει την προσδοκία ότι πολύ σύντομα αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο ουσιαστικά θα ανοίξει και το δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές, με μία μικρή έκδοση της τάξης των 5 δις. ευρώ και με επιτόκιο κάτω από 5%.  Αυτό, θα γίνει παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι η έξοδος στις αγορές προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί πολύ πάνω από τις προβλέψεις, ενώ η ύφεση δείχνει ότι έχει ανασχεθεί, οδηγώντας τους οικονομικούς αναλυτές στην πρόβλεψη ότι η χώρα θα γράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενδεχομένως στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα έχει αλλάξει το κλίμα, θα έχουν προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του ΑΔΜΗΕ και θα έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες για την πώληση του ΟΛΠ.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.276,82 μονάδες και με μικρές απώλειες 0,28%.

Η μετοχή που έκανε τη διαφορά είναι αυτή της Coca Cola με κέρδη 2,32%, στα 19,43 ευρώ, Jumbo 1,81%, στα 14,10 ευρώ, Τιτάν 1,71%, στα 23,75 ευρώ, στα 0,465 ευρώ ενισχύθηκε η MIG, στα 2,12 ευρώ η Ιντραλότ και στα 4,92 η Frigoglass.

Τα χαρτιά που κράτησαν στο «κόκκινο» την αγορά ήταν ο ΟΠΑΠ που υποχώρησε κατά 2%, στα 10,28 ευρώ, ο ΟΤΕ που με απώλειες 1,92%, υποχώρησε στα 12,25, η ΔΕΗ βρέθηκε στα όρια των 11 ευρώ, η Εθνική υποχώρησε στα 3,66, η Πειραιώς στο 1,92 και η Alpha στα 0,697 ευρώ.  Ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στην Jumbo με 9,3 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς με 8,9 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ στα 6,3 εκατ., ΟΤΕ στα 3,7 εκατ. και Εθνική στα 3,1 εκατ. με 805 χιλιάδες τεμάχια.

Facebook Comments