Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch ενόψει των αλλαγών στην πολιτική ελίτ της Ιταλίας. Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως η αλλαγή στην «σκυτάλη» της πρωθυπουργίας όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας, αλλά αντιθέτως επιτείνει την πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια.

Όπως επισημαίνει με νόημα, ο Matteo Renzi θα αποτελέσει τον 4ο διαδοχικό πρωθυπουργό από το Νοέμβριο του 2011. Η αβεβαιότητα επί της επιβίωσης της κυβέρνησης και επί της ικανότητας της να φέρει εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εντείνει τους κινδύνους για την ιταλική οικονομία.

Σημειώνεται πως ο οίκος Fitch παρέχει στην Ιταλία την αξιολόγηση «ΒΒΒ+» και outlook «αρνητικό».
Όπως προσθέτει, ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός ενδέχεται να αντιμετωπίσει παρόμοιες με τον προκάτοχό του, δυσκολίες στην προσπάθεια δρομολόγησης και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Συνεχίζοντας, η Fitch αναγνωρίζει τη μεγάλη πρόοδο στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το δημόσιο χρέος θα «σκαρφαλώσει» στο 130% του ΑΕΠ το 2014, ενώ έως το 2018 δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 120%.

Η Ιταλία αναδύεται από μία αρκετά βαθιά και επίπονη ύφεση, ενώ η συντελεσθείσα ανάπτυξη είναι αδύναμη και άτονη. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης εξασφαλίζεται μόνο μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, ο οίκος Fitch αποτιμά θετικά τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει ο νέος πρωθυπουργός. Όπως εκτιμά, εάν εντέλει διεκπεραιωθούν θα διασφαλίσουν την κυβερνητική σταθερότητας της Ιταλίας.

Facebook Comments