Άμεση λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που ανακύπτει στο ελληνικό πρόγραμμα την διετία 2014 – 2015 ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο κρατά εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από την Ευρωζώνη στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον υπάρχει “χάσμα” μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων τόσο για τον χρόνο λήψης των αποφάσεων όσο και για τον τρόπο κάλυψης του κενού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ΔΝΤ παρά την ρητορική Ευρωπαίων αξιωματούχων εκτιμούν πως η Ευρωζώνη θα δεσμευθεί για την κάλυψη του κενού το συντομότερο δυνατόν γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο βάσει του καταστατικού του δεν θα μπορεί να συνεχίσει την δανειοδότηση της Ελλάδας.

Ανάλογες απόψεις ασπάζονται και στο οικονομικό επιτελείο. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες πως η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα ανοίξει άμεσα και ότι αυτό δεν σχετίζεται με το πότε θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το ίδιο στέλεχος αναφερόμενο στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους υπογράμμισε πως επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση επί των εναλλακτικών παρεμβάσεων μείωσης του χρέους αμέσως μόλις η Eurostat επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στις 23 Απριλίου.

Facebook Comments