Σε 16,6 δισ. ευρώ ή περίπου στο 9,1% του ελληνικού ΑΕΠ διαμορφωνόταν η συνολική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013, όπως τόνισε ο επικεφαλής χορηγήσεων της ΕΤΕπ για τη χώρα μας, Κονσταντίν Συναδινός, μιλώντας το συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι το 2013 υπεγράφησαν συμβάσεις ύψους 1,465 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2012, με τις εκταμιεύσεις να ανέρχονται σε 1,1 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ.Συναδινό, η ΕΤΕπ έχει παράσχει σημαντική βοήθεια στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά ανέφερε την παροχή εγγυήσεων από πλευράς της Τράπεζας για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στην ελληνική οικονομία υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να αδυνατεί συχνά να συμμετάσχει σε συγχρηματοδοτούμενα projects της ΕΤΕπ, ιδίως μεγαλύτερης κλίμακας.

Κατά τον κ.Συναδινό, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το τραπεζικό σύστημα είναι αντιφατική. Κι αυτό διότι από τη μία πλευρά, η τρόικα πιέζει για απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος και από την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα. Χαρακτήρισε δε, “σημαντικά” τα αποτελέσματα των ελέγχων που αναμένεται να ανακοινωθούν από την BlackRock.

Αύξηση δανεισμού στην ΕΕ κατά 40% το 2013

Ο κ.Συναδινός σημείωσε ακόμη ότι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, ύψους 10 δισ. ευρώ, η ΕΤΕπ έχει αυξήσει τον δανεισμό στην ΕΕ κατά περισσότερο από 40% το 2013, ενώ προβλέπονται παρόμοια επίπεδα για τη διετία 2014-15.

Όπως είπε, με βάση τον μέσο όρο των ποσοστών συγχρηματοδότησης, τα παραπάνω στοιχεία θα υποστηρίξουν συνολικές πρόσθετες επενδύσεις έως και 180 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-15.

«Ο συνολικός ετήσιος δανεισμός από την ΕΤΕπ αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ της ΕΕ των 28» κατέληξε.

Facebook Comments