Η HSBC προβλέπει ότι το ράλι στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών σύντομα θα ανεβάσει ταχύτητα, καθώς αυτή η κατηγορία assets θα ξανακερδίσει την αίγλη της.

Μετά από αυτή την «αρχική φάση », θα υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους νομισμάτων, με την HSBC να ψηφίζει το νόμισμα του Περού και το μεξικανικό πέσο έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ.

Η τράπεζα προτιμά επίσης τα νομίσματα της Βόρειας Ασίας έναντ της Νότιας Ασίας και το πολωνικό ζλότι έναντι άλλων νομισμάτων της αναδυόμενης Ευρώπης.

Η HSBC συμφωνεί με την γενικότερη άποψη, ότι ο καταλύτης του sell-off των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών στις αρχές του έτους ήταν η μείωση των μέτρων τόνωσης της Fed, και ιδιαίτερα για τα νομίσματα των χωρών με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών: το βραζιλιάνικο ρεάλ, την ινδική ρουπία, τη ρουπία Ινδονησίας, την τουρκική λίρα και το ραντ της Νότιας Αφρικής. Αυτά τα πέντε νομίσματα έχουν υποχωρήσει μεταξύ του 10% και του 20% από τον περασμένο Μάιο, όταν και ξεκίνησαν οι φόβοι για το tapering τη Fed.

Ωστόσο, η HSBC τονίζει ότι ο ισολογισμός της Fed θα συνεχίσει να επεκτείνεται για το μεγαλύτερο μέρος του 2014, απλά με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι πριν.

«Επιπλέον»., σημειώνει η HSBC, «η ρευστότητα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η αμερικανική Fed δεν ήταν ο μόνος πάροχος αυτής. Η επιθετική νομισματική επέκταση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με ενέσεις ρευστότητας περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα, αναμένεται να συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί περαιτέρω το 2014».

Η HSBC σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να εισάγει «κάποια μορφή νομισματικής χαλάρωσης» το 2014, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να παραμείνει σταθερή στη νομισματική της πολιτική.

Οι εισροές κεφαλαίων έχουν επιβραδυνθεί στις αναδυόμενες αγορές, αλλά δεν έχουν αντιστραφεί, όπως σημειώνει η τράπεζα.. Με το φόβο του
tapering να έχει πλέον περάσει, η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και οι χώρες αυτές θα απολαύσουν το μερίδιό τους από την άφθονη παγκόσμια ρευστότητα σε προσφορά.

«Οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προσαρμογές, η διόρθωση στα νομίσματά τους έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», καταλήγει η HSBC.

Facebook Comments