Δέσμευση ότι δεν θα αλλάξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, εφόσον χρειαστούν, ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, περιλαμβάνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος του μνημονίου που συζητήθηκε, υπογραμμίζει τα εξής:

«Εχουμε δεσμευτεί να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, παραμένουμε όμως έτοιμοι για προσαρμογές που μπορεί να χρειαστούν εάν σημειωθεί υπερ- ή υπο- απόδοση ή αν αλλάξουν οι συνθήκες της οικονομικής συγκυρίας.»

Η κυβέρνηση κέρδισε σε αυτό που είχε βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο 2013, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών, αρνήθηκε να λάβει μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που υπολόγιζαν οι τεχνοκράτες της τρόικας.

Η τρόικα δέχτηκε την ισχυρή προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα λάβει αμέσως όποια μέτρα μπορεί να χρειαστούν, εάν σημειωθεί κάποια ανατροπή στην οικονομική συγκυρία ή στις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην ακόλουθη ερμηνεία:

«Στη συνέχεια της απόφασης σχετικά με τις οριστικές ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία, θα επανεξετάσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και θα συμφωνήσουμε με την τρόικα για όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2014. Αν στο μέλλον, οι αλλαγές που έχουμε εισάγει στη φορολογική διοίκηση, στην αναδιοργάνωση των κρατικών υπηρεσιών δεν φέρουν τα αποτελέσματα που περιμένουμε, θα επιβάλουμε περικοπές δαπανών. Αν σημειωθεί υπεραπόδοση του προγράμματος, που θα κριθεί διατηρήσιμη, θα προσαρμόσουμε τις κρατικές δαπάνες με σκοπό να βοηθήσουμε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την επιστροφή της Ελλάδας σε ανάκαμψη.

Facebook Comments