Σημαντικά αυξήθηκαν τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα το 2013, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εν λόγω τράπεζας για το 2013, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της, Βέρνερ Χόγερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ, το 2013 οι συμβάσεις που υπεγράφησαν με την τράπεζα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1,465 δισ. ευρώ, έναντι 704 εκατ. ευρώ το 2012. Εντός του 2013 εκταμιεύθηκαν 1,174 δισ. ευρώ για προγράμματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), για επενδύσεις σε υποδομές, στην ενέργεια και στην αστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Β. Χόγερ, η βοήθεια της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ήταν σημαντική το 2013. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ανέφερε ενδεικτικά τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος εξωτερικού εμπορίου, το οποίο στηρίζει τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων με δάνεια και πιστώσεις. Επιπλέον, ο Β. Χόγερ υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας του ταμείου εγγυήσεων για τις ΜΜΕ, «μιας κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ της ΕΕ, της ΕΤΕπ και της Ελλάδας», όπως είπε.

Ειδικότερα για τη στήριξη των ελληνικών ΜΜΕ, το 2013 δόθηκαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ (500 εκατ. μέσω του προγράμματος εμπορίου, τα οποία μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. μέσω μόχλευσης, και 150 εκατ. μέσω του ταμείου εγγυήσεων για τις ΜΜΕ). Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τα αντίστοιχα δάνεια που δόθηκαν για τις ΜΜΕ στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο Β. Χόγερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΤΕπ προς τις μνημονιακές χώρες, τονίζοντας ότι το 2013 η τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ενώ μαζί με την Ισπανία τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει επικριτικά σχόλια προς την ΕΤΕπ, σχετικά με ολιγωρία στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ο Β. Χόγερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της τράπεζας λέγοντας τα εξής: «Η ΕΤΕΠ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης έργων στην Ελλάδα. Δεν δέχομαι κακόβουλα σχόλια περί δισταγμού της τράπεζας να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα». Υπενθύμισε δε ότι η ΕΤΕπ προχώρησε στη δανειοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας- Θεσσαλονίκης, η σύνδεση της Αθήνας με τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σημαντικές άλλες πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι τα προγράμματα θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και ώριμα προς χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και κατέληξε λέγοντας ότι ο συνολικός απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός όσον αφορά τη στήριξη της ΕΤΕπ προς τη χώρα.

Facebook Comments