Βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της πορτογαλικής οικονομίας διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ θεωρεί πως η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας το οποίο προωθείται στη χώρα παραμένει σε τροχιά.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η πορτογαλική οικονομία καταγράφει ισχυρότερη εσωτερική ζήτηση, που έχει οδηγήσει σε τόνωση της δραστηριότητας και σε μείωση της ανεργίας.

Όμως, η ανεργία στη χώρα, που ανέρχεται στο 15%, και τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προβληματίζουν τους οικονομολόγους του Ταμείου, που επισημαίνει ότι τα επίπεδα του χρέους του ιδιωτικού τομέα θα «συνεχίσουν να αποτελούν τροχοπέδη τόσο στην κατανάλωση όσο και στις επενδύσεις».

Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Πορτογαλία πρέπει να μεταμορφώσει την οικονομία της, μεταβάλλοντας το μοντέλο από την χρηματοδότηση μέσω δανεισμού και την ανάπτυξη με κινητήρα την κατανάλωση σε ένα διαφορετικό μοντέλο, με μοχλό τις εξαγωγές.

Η έκθεση του ΔΝΤ δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.
 

Facebook Comments