Σαφή δείγματα αξιοπιστίας ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα προαπαιτούμενα και τα χρονοδιαγράμματα για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν, τώρα, ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο ενώ σημειώνεται ότι έγινε μία παραγωγική συζήτηση με βάση το κείμενο του μεσοπρόθεσμου.

Ήδη, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.891 υπαλλήλων ΙΔΑΧ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς έχουν αποσταλεί οι αιτήσεις μετακίνησης των υπαλλήλων, ενώ το τριμελές συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, θα μοριοδοτήσει τα προσόντα των υπαλλήλων προς μετακίνηση και στη συνέχεια θα προκύψουν οι τοποθετήσεις τους. Επιπρόσθετα, 890 επίορκοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και θα κριθεί άμεσα η οριστική τους παύση, σύμφωνα με τον νόμο.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, έως το τέλος του 2013 έχει συμφωνηθεί η διαθεσιμότητα ακόμη 25.000 υπαλλήλων (12.500 μέχρι τον Ιούνιο) και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και με δεδομένο ότι ο μηχανισμός της κινητικότητας εφαρμόστηκε και λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό ήδη για τους 1.891 υπαλλήλους.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκονται με έμφαση και στο σημαντικότατο στοιχείο της αποχώρησης 75.000 υπαλλήλων μόνο στο τελευταίο 15μηνο.

Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις μέχρι το 2015 θα έχει ξεπεραστεί το όριο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων που είχε τεθεί στο μνημόνιο ενώ χθες ο κ. Μανιτάκης ανέφερε πως «το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, σε προσωπικό δεν ισχύει πια και το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο μισθών, που ως γνωστόν έχει μειωθεί τρομακτικά σε δύο χρόνια και υπερβολικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες».

Αξιολόγηση δομών σε υπουργεία και φορείς

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, με τα τελευταία τέσσερα να εξετάζονται την Τετάρτη από την Ομάδα Υποστήριξης και ίσως μέσα στην εβδομάδα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης που συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.

Επιπλέον, ξεκίνησε ήδη και η πιλοτική αξιολόγηση των δομών σε φορείς που ελέγχονται από την Κεντρική Κυβέρνηση (ΕΟΦ και δήμος Θεσσαλονίκης) ενώ μέσα στο 2013 θα ξεκινήσει η αξιολόγηση για το σύνολο των φορέων αυτών.

Συνάντηση τρόικας – ΥΠΟΙΚ

Χθες, Κυριακή, οι Μαρκ Φλάναγκαν (εκπρόσωπος του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησαν εφ όλης της ύλης. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, επί τάπητος τέθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, η φορολογική πολιτική, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανεργία και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως ανέφεραν συγκεκριμένα, η συζήτηση εστιάστηκε στις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στην ενότητα της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Facebook Comments