«Ντροπιαστικό» για τον Γιώργο Παπανδρέου χαρακτηρίζει ο Economist το σκάνδαλο με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, πολλές εκ των οποίων συστάθηκαν με την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του για το «πολιτικό ναρκοπέδιο» της διαφθοράς.

«Δεν περνά εβδομάδα χωρίς νέες αποκαλύψεις στην Ελλάδα για διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Αυτή την φορά ήταν η σειρά του υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρει ο Economist, σημειώνοντας ότι μετά από 20μηνη αστυνομική έρευνα αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκτεταμένη κατάχρηση κεφαλαίων που είχαν χορηγηθεί σε περίπου 600 ΜΚΟ που εργαζόταν στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια, την περίοδο 2000-2008.

Οι περισσότερες συστάθηκαν με την έγκριση του Γεωργίου Παπανδρέου, τότε υπουργού εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργού, υπό την ομπρέλα της Hellenic Aid. Η τότε ευημερούσα Ελλάδα προσέφερε 600 εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια στους γείτονές της που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Σχεδόν 87 εκατομμύρια ευρώ πήγαν σε ΜΚΟ ενόσω ήταν υπουργός ο Γ. Παπανδρέου μεταξύ 200-2004. Η τύχη άλλων 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, αγνοείται μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσους διεξάγουν τις έρευνες. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο σκάνδαλο με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και τον Κώστα Τζεβελέκο.

Αφότου είχε γίνει πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου, το 2009 έδωσε εντολή για έρευνα στις δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Τα ευρήματα αξιοποιήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο το σκάνδαλο παραμένει ντροπιαστικό για τον Γ. Παπανδρέου.

Facebook Comments