Απώλειες μεν, χωρίς τζίρο δε. Κι αυτό είναι το στοιχείο αισιοδοξίας που κρατούν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 37 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης υποχωρεί στα όρια των 1.240 μονάδων. Ωστόσο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, όπως αναφέρει το Reuters.

Το εκτιμώμενο σύνολο, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδα σε καθεμία από τις τέσσερις τράπεζες, υπόκειται στην έγκριση της Τρόικας. Η ΤτΕ προέβη σε δεύτερο έλεγχο της υγείας των τραπεζών – Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – για αν αξιολογήσει κατά πόσον τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού τις έχει αφήσει ικανές να απορροφήσουν μελλοντικά σοκ καθώς επισφαλή δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Κάθε τράπεζα είχε ενημερωθεί για την δική της κεφαλαιακή ανάγκη με βάση το stress test, αλλά υπόκεινται σε τελική επιβεβαίωση και έγκριση από την Τρόικα», είπε ένας τραπεζίτης Reuters, αρνούμενος να ονομαστεί. «Η εκτίμηση για τη συνολικό ανάγκη κεφαλαίων είναι περίπου 5 δισ. ευρώ», είπε ο τραπεζίτης χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι παρατεταμένες συνομιλίες με τους επιθεωρητές της Τρόικας έχουν καθυστερήσει την έκβαση των stress tests. «Αν αυτή καταλήξει αν είναι η κεφαλαιακή ανάγκη των τραπεζών,τότε αυτό είναι μια καλή είδηση και όχι μια αρνητική έκπληξη», ανέφερε ο τραπεζίτης.

Σημειωτέον, ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να δούμε διαφορετική, περισσότερο αισιόδοξη τάση στην αγορά. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τις επί τόπου επαφές που διοργανώνει η Goldman Sachs για πελάτες της με εκπροσώπους των Ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, σημειώνουν με νόημα παράγοντες της αγοράς, είναι πιθανό να δούμε αντίδραση ανάλογη του περασμένου Οκτωβρίου.

Η όποια επιφυλακτικότητα στην αγορά συνδέεται περισσότερο με τις ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας. Ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα των stress tests της Blackrock. Στη συνέχεια και εφόσον η κυβέρνηση πάρει το ok από την τρόικα, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank.  Το τελευταίο, αποτελεί  σοβαρό λόγο για τη διακράτηση ρευστότητας, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι τα long only funds, ουσιαστικά απέχουν από το Ελληνικό χρηματιστήριο.

Προς το παρόν κίνηση γίνεται από τα funds που τοποθετούνται στα emerging markets, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών, συμπεριλαμβανομένου του Χ.Α. μετά την υποβάθμισή του σε αναδυόμενο Χρηματιστήριο από την Morgan Stanley.  Από την άλλη, ο φόρος υπεραξίας, κρατάει τους Έλληνες traders, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό, το τι θα ισχύσει μέχρι τέλος του χρόνου.  Η εικόνα στην αγορά έχει αλλάξειμε τον ΟΛΠ να συνεχίζει ένατονα ανοδικά και κέρδη 2,81%. Η Motor Oil από το «συν», πέρασε στο «κόκκινο», με απώλειες αυτή την ώρα 1,7%. Πιέσεις 2,60% βγαίνουν στην Πειραιώς, 1,14% στην Εθνική και λιγότερο στην Alpha, που υποχωρεί στα 0,694 ευρώ.

Facebook Comments