Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τον Stoxx Europe 600 να προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες οδεύουν προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του G20, από όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη των αγορών.

Συγκεκριμένα, στις 14:53, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,19% στις 6.828 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,11% στις 9.629 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,36% στις 4.372 μονάδες, αναρριχώμενος σε υψηλά πεντέμισι ετών.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει κέρδη 0,36% στις 336 μονάδες, αν και οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη κινούνται κατά 21% χαμηλότερα σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η Valeo, η οποία ενισχύεται κατά 12%, καθώς τα αποτελέσματα του β 6μηνου του 2013 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 16% στα κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 411 εκατ. ευρώ.

Στις αγορές καλλιεργούνται προσδοκίες για τη σύνοδο του G20, του γκρουπ των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σύδνεϋ αυτό το σαββατοκύριακο. Οι ηγέτες των 20 χωρών θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη μεταβλητότητα των αγορών, η οποία έχει προκληθεί από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed. Παράλληλα, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας με ορίζοντα 5ετίας.

Στο μεταξύ οι αγορές μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου επηρεάζοντας τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Ιανουάριο.

Facebook Comments