Κι ενώ τα σενάρια για την οικονομία είναι μαύρα, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές φαίνεται αυξημένο. Την προσεχή Πέμπτη ξεκινάει επισήμως το roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 25 εταιρειών, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει ήδη χίλια ραντεβού! Κι όχι μόνο αυτό. Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, που οι συναντήσεις των εισηγμένους με τους ξένους fund managers θα ξεκινήσουν μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη!

Αρνητικό το πρόσημο για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις και εναλλαγή πρόσημου. Η αμετάβλητη τιμή του ΟΠΑΠ, στα 7,50 ευρώ, οι απώλειες του Τιτάνα, στα 14,21 ευρώ και πτώση 3,2%, σε συνδυασμό με τη βουτιά της ΕΤΕ κατά 2,6%, στα 2,98 ευρώ και της Βιοχάλκο κατά 2,26%, συνέβαλαν στο να γυρίσει πτωτικά η αγορά και οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης να μετατεθούν στο απώτερο μέλλον.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό, παρατηρούν χρηματιστές, από τη μία η κυβέρνηση ανακοινώνει πρωτογενές πλεόνασμα και από την άλλη, ξένοι οίκοι, όπως η Citigroup και οικονομολόγοι, όπως ο Ρουμπινί επανέρχονται με σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ. Η αγορά δεν έκλεισε στις 900 μονάδες, παρά τα υψηλά ημέρας στις 909, αλλά στις 899,19 και με ανεπαίσθητη αρνητική μεταβολή 0,08%. Οι συναλλαγές παραμένουν υποτονικές, στα 33,78 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Ο λόγος της επιφυλακτικότητας συνδέεται με τις Γερμανικές εκλογές, αφού δεν είναι και λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση κουρέματος του Ελληνικού χρέους και πως η λιτότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με ορατό το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα μας.

Κατά τα άλλα, τα εταιρικά αποτελέσματα απογοήτευσαν, αφού προκύπτει πτώση λειτουργικών κερδών περίπου κατά 17 με 18%. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «αν και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β’ τρίμηνο του 2013 (4,6% από 5,6%) η γενική εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρέμεινε σε πίεση. Δεν είναι τόσο το πλήθος ή το μέγεθος των ζημιών της τελικής γραμμής που προβληματίζουν όσο η μείωση στην γραμμή των λειτουργικών κερδών. Από το σύνολο των εταιριών οι 58 εμφανίζουν αρνητικά λειτουργικά κέρδη και άλλες 45 μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο το οποίο αυξάνει το συστημικό ρίσκο αυτών των εταιριών.

Ο χαμηλότερος τζίρος (-7,2%) είναι επίσης ένα στοιχείο αρνητικής ανάγνωσης προέρχεται ωστόσο από τις εταιρίες διύλισης οι οποίες μετά από πολλά τρίμηνα θετικής συνεισφοράς είχαν έντονα αρνητικές επιρροές από τις επιδράσεις των εξωτερικών τιμών και περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο.

Και σε αυτή την περίοδο τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων έκρυψαν την εικόνα στην τελική γραμμή επιβάλλοντας μια πιο λεπτομερή εξέταση. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοούνται ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στους τραπεζικούς ισολογισμούς δημιουργώντας κάποιες καλές προϋποθέσεις για την επόμενη χρήση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Εφόσον εξαιρεθούν τα τραπεζικά έκτακτα το β’ τρίμηνο είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 178 εκ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δεδομένου του σταθερά μεγάλου αριθμού εταιριών που ανακοινώνει ζημιές. Η αγορά φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα πυθμένα απωλειών, μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αδυναμίας που μπορεί μεν να μην εμφανίζει καινούριες έντονες ζημιές, βρίσκεται δε σε απόσταση αναπνοής από την αντιστροφή των ζημιών».

ΧΣ

Facebook Comments