Τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας αποδέχτηκε πριν από λίγη ώρα ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, μετά από τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να του παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Το υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται συνολικά από 16 υπουργούς, εκ των οποίων οι οκτώ είναι γυναίκες.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών αναλαμβάνει το στέλεχος του ΟΟΣΑ Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ ο Αντζελίνο Αλφάνο, επικεφαλής της συμπολιτευόμενης Νέας Κεντροδεξιάς, παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να λάβει χώρα αύριο Σάββατο, ενώ την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει ψήφος εμπιστοσύνης.

Όταν ορκισθεί, ο 39χρονος Ρέντσι θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας, περίπου δύο μήνες νεότερος από τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1922.

Θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μη εκλεγμένος, αλλά διορισμένος, πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, μετά τον Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα.

Facebook Comments