Απευθείας κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, 316.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων δαπανών και εσόδων των φορολογούμενων όπως είναι οι συνταγές που εκδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς τους που θα αντιπαραβάλλονται με την έκδοση αποδείξεων από τους ίδιους γιατρούς: Πρόκειται για τα βασικά χαρακτηριστικά το διετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου  Δράσης 2014-2015 του υπουργείου Οικονομικών που στοχεύει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Ας δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το σχέδιο που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και αξιοποιεί όλες τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στις ηλεκτρονικές υποδομές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

-δημιουργία του φορολογικού προφίλ κάθε φορολογούμενου και επιχείρησης με βάση τα εισοδήματα που δηλώνει, τα ακίνητα, τις δαπάνες που δηλώνει αλλά και αυτές που διαθέτει το ΥΠΟΙ από στοιχεία που συγκεντρώνει όπως είναι οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες, δίδακτρα, σκάφη αναψυχής, ΙΧ, τόκοι καταθέσεων κ.ά. Επίσης, για το φορολογικό προφίλ θα αξιοποιούνται στοιχεία όπως είναι η λίστα εμβασμάτων στο εξωτερικό. Όταν διαπιστώνεται δυσαρμονία μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων που δηλώνει ο φορολογούμενος θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου για την επαλήθευση των εσόδων του φορολογούμενου.

-το 2014 θα ελεγχθούν 116.000 επιχειρήσεις και φορολογούμενοι  στο πλαίσιο ελέγχων πρόληψης και καταστολής της φοροδιαφυγής ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλοι 200.000 τελωνειακοί έλεγχοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

-πρώτοι στη λίστα των ελέγχων θα μπουν κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.ά.

-για όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο πρόκειται να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που διαθέτει πλέον το υπουργείο Οικονομικών για την άμεση κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών. Θα γίνεται κατάσχεση ακόμη και ποσών κάτω των 1.000 ευρώ που αφορούν σε οφειλές, όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας ή ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων που ανέρχονται συνολικά σε 53 δις ευρώ προβλέπεται η είσπραξη τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ φέτος.

-διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο ύψους 3 δισ. ευρώ οι οποίες θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης.

-εφαρμογή διευρυμένοι συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών από το δημόσιο τομέα. Να σημειωθεί ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα που πρόκειται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των συμψηφισμών κυρίως ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα.

Facebook Comments