Ενέργειες για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Τράπεζα Κύπρου κάνει η κυπριακή κυβέρνηση.

Οι ενέργειες αποσκοπούν στην απόκτηση από την EBRD του 18% που κατέχει η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Η απόκτηση του ποσοστού από τη διακρατική τράπεζα, που έχει κεφάλαια €30 δισ. και μετόχους 66 χώρες και οργανισμούς, θα σηματοδοτούσε τη ραγδαία ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που έχει πληγεί σημαντικά μετά το bail-in Μαρτίου.

Η ευρωπαϊκή τράπεζα χρηματοδοτεί projects στο χρηματοοικονομικό τομέα και στην πραγματική οικονομία σε 34 χώρες της ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η συμμετοχή της Τράπεζας σε projects δεν ξεπερνά συνήθως τα €250 εκ. και σε περίπτωση συμμετοχής της στην Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως να αποκτήσει μέρος του 18% της πρώην Λαϊκής.

Η παρουσία της όμως θα συμβάλει στην προσέλκυση και άλλων ξένων επενδυτών, που ενδεχομένως να συνασπιστούν με την EBRD για συμμετοχή στη BOCY.

Τους τελευταίους μήνες αρκετά ξένα ταμεία, κυρίως hedge funds, έχουν επισκεφθεί την Κύπρο και έχουν κάνει επαφές για τις τράπεζες – την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Επαφές έχουν γίνει και από ανώτερα στελέχη της EBRD, τα οποία έχουν επισκεφτεί την Κύπρο.

Οι επαφές έχουν κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έχουν επιβεβαιωθεί από αξιωματούχο της EBRD, που δήλωσε πριν λίγες βδομάδες στη Wall Street Journal ότι η Κύπρος έχει ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζες της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου οικονομικών έχει επιβεβαιώσει ότι η Κύπρος – μία εκ των μετόχων της EBRD – έχει ζητήσει βοήθεια.

Διακριτική εμπλοκή του Μιχ. Σαρρή

Διακριτική εμπλοκή στην προσπάθεια συνεργασίας των κυπριακών αρχών με την EBRD έχει ο πρώην υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των κυπριακών αρχών και της EBRD σε σχέση με την αγορά του 18% της πρώην Λαϊκής.

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε την ευχή να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια, καθώς ο ίδιος, αποδίδει τεράστια σημασία σε μια ενδεχόμενη αγορά του 18% από την EBRD.

«Η EBRD», τόνισε, «είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη τράπεζα με βαθιές τσέπες, και τυχόν προσφορά της να εξασφαλίσει το 18% της πρώην Λαϊκής Τράπεζας θα βοηθούσε σημαντικά την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι λόγω του κύρους που διαθέτει η εν λόγω τράπεζα, θα ενθαρρύνει και θα δημιουργήσει ενδιαφέρον και για άλλους επενδυτές, πράγμα το οποίο θα τονώσει, όπως σημείωσε, την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, την οποία έχει τόση ανάγκη η χώρα».

Επεσήμανε ότι τυχόν αγορά του 18% της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει το τελικό ποσό που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι αγοραστές, αλλά στην περίπτωση της EBRD θα μπορούσε να το αγοράσει και να συμφωνηθεί να το πωλήσει πίσω στους ιδιοκτήτες μετά από λίγα χρόνια.

Τη θέση αυτή ο κ. Σαρρής τη διατύπωσε με δηλώσεις του και στο Euromoney, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ενδιαφέρον της EBRD.

Ο τέως υπουργός οικονομικών είχε αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές είχαν προσεγγίσει ανεπιτυχώς τη γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW γι’ αυτό, όπως είπε, προσεγγίστηκε η EBRD ως ένας πιθανός αγοραστής.

Σε ότι αφορά τους ρυθμούς με βάση τους οποίους κινούνται οι συζητήσεις, φαίνεται να είναι σχετικά αργοί και σύμφωνα με τη WSJ, η EBRD θα μπορούσε να λάβει απόφαση για το θέμα το Μάιο στη συνέλευση της τράπεζας στη Βαρσοβία.

Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς που διατυπώνονται από πλευράς ξένων επενδυτών είναι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην αντιμετώπιση των μην εξασφαλισμένων δανείων, είπε ο κ. Σαρρής.

«Διαβλέπουν κάποια νωθρότητα στο να δοθούν λύσεις σε αυτό το καίριο ζήτημα των NPLs και ακροθιγώς εισπράττουν ότι στην Κύπρο κάπου επηρεάζουν και οι πολιτικές αποφάσεις», παρατήρησε ο τέως υπουργός οικονομικών.

Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αποφασίσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου να επιλέξουν ξένους οίκους για να παρέχουν υπηρεσίες για διάθεση των στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής και για να διαχειριστούν τα δικαιώματα ψήφου στη BOCY.

Facebook Comments