Αναλυτικό έλεγχο όλων των κωδικών του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και λεπτομερές τσεκάρισμα του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου για τις μειώσεις των προστίμων, περιελάμβανε το πρώτο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Οι δυο πλευρές εξέτασαν την επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 το 2014, ώστε να εξεταστούν τα τυχόν δημοσιονομικά κενά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2017. «Δεν υπάρχει το παραμικρό δημοσιονομικό κενό για το 2014» σχολίαζε από την πλευρά του το ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ, το οποίο εξειδικεύεται αυτή την ώρα στη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ για τα εργασιακά το θέμα παραπέμφθηκε στο αυριανό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 10 το πρωί στο ΥΠΟΙΚ.

Για τα μέτρα του ΟΟΣΑ κυβερνητική γραμμή αποτελεί τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) να συνεχίζουν να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά φθηνότερα, ωστόσο οι δανειστές πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση τόσο στα φάρμακα όσο και στο γάλα και τα βιβλία.

Παράλληλα, έγινε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων των δημοσίων υπάλληλων τα οποία θα εξειδικευτούν στη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη την προσεχή Τετάρτη.

«Χάσμα» περίπου 10 δισ ευρώ φαίνεται πως χωρίζει την Αθήνα και την τρόικα αναφορικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Ελλάδα να υπολογίζει τις επιπλέον ανάγκες κάτω από 6 δισ., ενώ η τριμερής εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, η διαφωνία είναι τόσο έντονη ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει απειλήσει να δημοσιεύσει μονομερώς τις δικές του εκτιμήσεις, που τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η Αθήνα επιμείνει στον υπολογισμό των 6 δισ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) πάντως εμμένει στην αποτίμηση ων κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Black Rock.

Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, χρειάζεται και η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου, διαμηνύει από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σε γραπτή του απάντηση από το Στρασβουργο, προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Facebook Comments