Η αγορά άφησε πίσω της το νέο της στήριξης με 20 δις. Ευρώ των τραπεζών που εισηγείται η τρόικα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι στο τέλος θα επέλθει συμφωνία. Με καύσιμο το φυσικό αέριο κινήθηκε σήμερα η αγορά με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται με κέρδη 3,48%, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, στις 1.261,91 μονάδες.
 
Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gazprom με έκπτωση 15% στην τιμή του αερίου στη χώρα μας, πέρα από την ανάσα που δίνει στα νοικοκυριά, δίνει μεγάλη πνοή και στην Ελληνική βιομηχανία και στις βαριές βιομηχανίες που σήμερα είναι εισηγμένες στο Χ.Α. 
 
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και το ΤΧΣ, αύριο θα γίνει η δεύτερη και την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική πλευρά απορρίπτει τα 20 δις. Ευρώ, προτείνει τα 5,5 δις. Ευρώ και πως αν επέλθει συμφωνία, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από τα 8 δις. Ευρώ.

Οι συναλλαγές ήταν σημαντικές, ξεπερνώντας τα 90 εκατ. Ευρώ κι εκείνο που προέχει είναι να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα που πήγε να αναπτυχθεί σήμερα. Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τα τεχνικά σημάδια δείχνουν πλαγιοκαθοδική κίνηση, χωρίς όμως απότομες διακυμάνσεις. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για γνωστή διαδρομή, η οποία δεν είναι άλλη από την έσχατη στήριξη στις 1.100 μονάδες. Κίνηση πάνω από τις 1.260 χρειάζεται αφενός τζίρο, αφετέρου καλά νέα, τόσο από το μέτωπο των τραπεζών, όσο και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Για την Ελλάδα ειδικά εκτιμά ότι τα σταθμισμένα κέρδη ανά μετοχή θα ανέβουν 116% το 2015 ενώ το 2014 θα πέσουν κατά 64% λόγω των προσαρμογών που θα έχουν τα τραπεζικά κέρδη που δεν θα έχουν τις λογιστικές υπεραξίες της χρήσης του 2013. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων αυτών τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν 1% για την Ελλάδα το 2014 και 47% το 2015.

Η σχέση P/B, δηλαδή η τιμή των μετοχών προς τη λογιστική αξία για την Ελλάδα βρίσκεται στο 2,6 η οποία ειναι 18% υψηλότερη από τη μέση τιμή από το 2000. Το κυκλικό P/E για την Ελλάδα προσδιορίζεται στο 18,9 το οποίο βρίσκεται σε discount κατά 7% σε σχέση με το μέσο. Η σύσταση είναι overweight σε Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία από πλευράς μετοχών.

Στα κέρδη ανά μετοχή με προβολή και πρόβλεψη 12μηνου για την Ελλάδα το νούμερο βρίσκεται στο 9,2 που είναι 94% χαμηλότερα από την τελευταία κορύφωση τον Οκτώβριο του 2008. Στην Ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή είναι 34% χαμηλότερα από την τελευταία κορύφωση.

Facebook Comments