Σε διάψευση του δημοσιεύματος των Financial Times για τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Εθνους» στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο δεν έχει σχέση με το δημοσίευμα που έγραφε ότι το ΔNT εκτιμά ότι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αντίθετα στο ΔΝΤ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η συγκεκριμένη πηγή του ΔΝΤ έλεγε ότι ορισμένα μέτρα έχουν υλοποιηθεί μόνο κατά το ήμισυ περίπου των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις που πηγάζουν από τα μνημόνια και μάλιστα ότι σε ορισμένους τομείς, οι καθυστερήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Όπως έλεγε η ίδια πηγή, το Ταμείο είναι λιγότερο διατεθειμένο να αποδεχθεί τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως ένα περιστασιακό φαινόμενο που οφείλεται στις πολιτικές ευαισθησίες σε σχέση με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, και περισσότερο κλίνει στο να θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας πολιτικής αδυναμίας να υπερπηδήσει τα κατεστημένα συμφέροντα που αντιτίθενται στις αλλαγές.

Στο Ταμείο δεν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα αντιμετώπισης των εκλογών, αλλά ένα ζήτημα που πρέπει να ιδωθεί στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης ως απόδειξη πολιτικής βούλησης να αντισταθεί η κυβέρνηση σε τέτοια κατεστημένα συμφέροντα για να μπορέσει -όπως τόνισε η πηγή- ο επικεφαλής της αποστολής να πει στο δ.σ. του Ταμείου ότι υπάρχει ακόμα υποστήριξη για το ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Facebook Comments