Σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν από την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο υποχωρούσε την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν στο 7,18%, όσο ήταν στα μέσα Απριλίου του 2010 λίγο πρίν την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου – όταν οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές – η απόδοση του ελληνικού ομολόγου είχε ανέλθει στο 8,7% από το 7,67% στα μέσα Ιανουαρίου, το χαμηλό από τις αρχές του έτους.

Αναλυτές είπαν ότι τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν το ράλι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, υπεραποδίδοντας. Ωστόσο, λόγο της περιορισμένης ρευστότητας αυτό πραγματοποιείται με χαμηλούς όγκους.

“Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον από ξένους που θέλουν να τοποθετηθούν, πολλοί όμως δεν μπορούν καθώς η ρευστότητα είναι περιορισμένη”, είπε, σύμφωνα με το Reuters, διαπραγματευτής ομολόγων σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Αυτό σημαίνει ότι η υποχώρηση (των αποδόσεων) πραγματοποιείται με μικρούς όγκους”, πρόσθεσε.
Από το σύνολο των περίπου 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους μόνο τα 30 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, μετά το PSI στις αρχές του 2012.

Η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων παρέμενε αντεστραμένη, υποδηλώνοντας ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών παραμένει, ωστόσο η διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 30ετούς ομολόγου ήταν μόλις 17 μονάδες βάσης.

“Εάν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο ενόψει των εκλογών (ευρωεκλογές, προεδρικές) τότε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μπορεί να ήταν και στα επίπεδα του 6%”, είπε άλλος τραπεζίτης σε μεγάλη ελληνική τράπεζα που ζήτησε να μην κατονοαστεί.

Facebook Comments