Το Ελληνικό θα μπορούσε να συντηρήσει την περαιτέρω αντίδραση της αγοράς. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, σήμερα θα φανεί ποιοι ενδιαφερόμενοι δίνουν το παρόν στη διαδικασία πώλησης του Ελληνικού. Έστω κι  ένας αν υπάρχει (σ.σ. που κατά τις πληροφορίες, αυτός ο ένας θα είναι η Lamda Development), είναι σημαντικό.

Μετά από τα κέρδη σχεδόν 7% που κατέγραψε η αγορά σε δύο συνεδριάσεις, ήρθε η ώρα, όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές να κατοχυρώσουν ρευστότητα και να πάρουν τα κερδισμένα.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί προς τις 1.290 μονάδες, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι για να διατηρηθεί το καλό κλίμα που βγήκε μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στα καλά νέα και βεβαίως, συμμετοχή, δηλαδή τζίρος. Χθες, πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος των 14 τελευταίων συνεδριάσεων και μένει να φανεί αν οι επενδυτές και γενικότερα όσοι τοποθετήθηκαν το τελευταίο διήμερο θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή θα αδράξουν την ευκαιρία για βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ωστόσο, η βελτίωση των αποδόσεων στα ομόλογα και το κλείσιμο της ψαλίδας στα spreads δίνουν την εντύπωση ότι παρασκηνιακά συνεχίζονται οι επαφές για να βγει η χώρα στις αγορές και μάλιστα με επιτυχία. Από τον ΟΔΔΗΧ κρατούν χαμηλά τον πήχη θεωρώντας ότι σε μία έκδοση το επιτόκιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η χώρα θα είναι όσο τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή κοντά στο 6%. Κάποιες πληροφορίες από ξένους θεσμικούς αναφέρουν ότι ενδεχομένως η χώρα να πετύχει χαμηλότερο επιτόκιο, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας από κάποιο ξένο οίκο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Τράπεζας Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, συνεχίζονται, με την αγορά να προεξοφλεί θετικό αποτέλεσμα. Στα «συν» παραμένουν τα οφέλη από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και της φορολογίας.

Θετικά κινείται ο ΟΠΑΠ με άνοδο 1,69% στα 10,80 ευρώ. Κέρδη 1,12% στην Εθνική Τράπεζα στα 3,62 ευρώ. Με κέρδη 0,59% ο Μυτιληναίος στα 6,87 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στην Ελλάκτωρ με πτώση 2,38%. Με άνοδο 1,26% η Εχαε στα 8,05 ευρώ. Κέρδη 0,42% για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,15 ευρώ – παρά την πιθανολογούμενη ανακοίνωση σήμερα ζημιών. Κέρδη 1% για τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Με ελαφρά άνοδο 0,51% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,99 ευρώ και οριακή πτώση η Alpha Bank κατά 0,28%.

Facebook Comments