Η πορτογαλική κυβέρνηση επιβίωσε σήμερα στο κοινοβούλιο της πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί εξαιτίας των μέτρων πολιτικής οικονομικής λιτότητας, που αυτή εφαρμόζει.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι 131 ψήφοι κατά της πρότασης μομφής, έναντι 97 υπέρ.

Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά πρόταση μομφής μέσα στους τελευταίους εννέα μήνες.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου διαθέτει κοινοβουλευτική «αυτοδυναμία».

Κοινοβουλευτικές πηγές σχολίασαν στο Γερμανικό πρακτορείο ότι διογκώνεται πλέον η αντίθεση στις περικοπές δημοσίων δαπανών, που προβλέπει ο εκτελούμενος κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος σημειωτέον αρχικώς έτυχε της έγκρισης των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης.

Ενστάσεις προκαλεί και η αυξημένη φορολογία το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρόσθεσαν.

Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο ζήτησε να ξεκινήσει μια διαρπαγμάτευση «σε βάθος» που να αφορά τα ανταλλάγματα έναντι της δανειακής βοήθειας από την τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) η οποία παρέχεται από το 2001 και μετά, με δόσεις, αφότου το κόστος εξωτερικού δανεισμού της Λισαβόνας κατέστη ασύμφορο.

Χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά» τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και τους στόχους του πορτογαλικού «μνημονίου».

“Οι δυσχέρειες είναι τεράστιες και οι θυσίες που υφιστάμεθα εξαιρετικού εύρους», αναγνώρισε στη συνέχεια της συζήτησης ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Κατηγόρησε όμως τους Σοσιαλιστές, που επι μακρόν είχαν την διακυβέρνηση πριν από την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, ότι έρριξαν την χώρα στο χείλος του δημοσιονομικού βαράθρου καθιστώντας «αναπόφευκτες» τις ανωτέρω θυσίες.

Η κεντρική Τράπεζας της Πορτογαλίας εκτιμά ότι φέτος η οικονομία της θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 2,3% του ΑΕΠ την ώρα που οι άνεργοι φθάνουν στο 17,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα της Λισαβόνας «Publico» έγραψε προ ημερών ότι αρκετοί υπουργοί έχουν εκφράσει εσχάτως την επιθυμία να παραιτηθούν, οπότε ο πρωθυπουργός Κοέλιου πρέπει να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Facebook Comments