Στα χαμηλά επίπεδα  πολλών ετών κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η πιθανότητα για νέα περαιτέρω μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβάλλει στο να εξορκισοτύν οι μνήμες της κρίση χρέους της περιοχής .

Το ράλι στις αγορές ομολόγων είναι ευρύ, περιλαμβάνει τις  οικονομίες του πυρήνα, όπως η Γαλλία καθώς και τις περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα.

Η Πορτογαλία , έκανε ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης χθες καθώς προχώρησε στην επαναγορά ομολόγων, ενώ η Ιταλία πούλησε 5ετή ομόλογα με την απόδοση να διαμορφώνεται σε χαμηλό επίπδο ρεκόρ.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να κοιτούν και πάλι τις αγορές εκτός του πυρήνα του ευρώ, ως μια βιώσιμη εναλλακτική επένδυση », δήλωσε ο Jussi Hiljanen , επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος της SEB AB. «Οι πιθανότητα περαιτέρω δράσης από την ΕΚΤ αναμένεται διατηρήσει αυτή την τάση στην αγορά», πρόσθεσε.

Η μέση απόδοση στα ομόλογα της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στα επίπεδα ρεκόρ των 1,6343% την Τετάρτη , σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Είχε κορυφωθεί πάνω από το 6% το 2011.

Οι αγορές ομολόγων συνέχισαν το ράλι και χθες, καθώς οι επενδυτές βρήκαν καταφύγιο σε αυτά τα assets, μετά τις  ανησυχίες που προκάλεσαν οι αναταραχές στην Ουκρανία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου  υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 3,47% και τα επίεπδα του Ιανουαρίου του 2006. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού μειώθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 4,80%, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010, ενώ η απόδοση των 2ετών ομολόγων της Ιρλανδίας και των 5ετών της Ισπανίας, μειώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η περαιτέρω δυνατότητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι πιθανή και αυτό θα στηρίξει τα κρατικά ομόλογα », δήλωσε ο Michael Markovich , επικεφαλής  ποσοτικής ανάλυσης της Credit Suisse.

Από τις αρχές του έτους, τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύονται οι απόλυτοι πρωταθλητές των κερδών. Τα γερμααικά ομόλογα σημειώνουν κέρδη της τάξης του 2,3% από τις αρχές του 2014, τα ιταλικά ενισχύονται 3,6% , τα ισπανικά σημειώνουν άνοδο 4%, ενώ τα ελληνικά εντυπωσιάζουν με 15% κέρδη, με την απόδοση του 10ετούς χθες να υποχωρεί στο 7,02% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Facebook Comments