«Ποιος φταίει στα αλήθεια για την ελληνική κρίση;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του CNBC, στο οποίο επισημαίνεται ότι πραγματική απάντηση στο ερώτημα του πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν μπορεί να δώσει κανείς. Αλλά καθώς ο χρόνος περνάει, η χώρα έρχεται πιο κοντά σε ορισμένες πολύ σημαντικές αποπληρωμές.

Ο Αθ. Ορφανίδης, πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο CNBC ότι θεωρεί πως η τράπεζα είναι αυτή τη στιγμή σε μια αδύνατη θέση, και ότι ενώ είναι συνηθισμένο να κατηγορούμε την ελληνική κυβέρνηση (κάτι που ο ίδιος θεωρεί εν μέρει αιτιολογημένο) για τα τωρινά ζητήματα της χώρας, ο κύριος λόγος για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί να ανιχνευθεί στον Μάιο του 2010.

Τότε, σύμφωνα με τον Αθ. Ορφανίδη, η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε ένα μη λειτουργικό πρόγραμμα στην Ελλάδα για να προστατέψει τις τράπεζες από τις ζημιές. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπλεχθεί σε μια παγίδα χρέους έκτοτε, και τώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ποτέ.

Από την πλευρά του ο Alberto Gallo, επικεφαλής της European Macro Credit Research της RBS, τόνισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απίθανη, από τη στιγμή που το 80% των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει έλλειψη ρευστού: μπορεί είτε να επιλέξει να πληρώσει το ΔΝΤ είτε τους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά δεν μπορεί να πληρώσει και τα δύο, τόνισε ο Gallo. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σύντομα μπορεί να βρεθούμε σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε χρεοκοπία, αλλά δεν θα είναι και φερέγγυα επίσης».

 

Facebook Comments