Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο θα διεξαχθούν στην Ελλάδα προβλέπει η Royal Bank of Scotland παραθέτοντας τις τρεις αιτίες που θα οδηγήσουν στις πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο εκλογές θα συμβούν: α) Αν o Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να περάσει μέτρα από τη Βουλή, β) αν χάσει την λαϊκή υποστήριξη μετά από μια αθέτηση πληρωμών (πχ. στο ΔΝΤ) ή ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας, και γ) αν ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ή ένα νέο τρίτο πακέτο.

Η RBS θεωρεί ότι και οι δυο πλευρές έχουν κίνητρο να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και τονίζει ότι δεν βλέπει Grexit (δίνει μόλις 15% πιθανότητα).

Πάντως, η τράπεζα θεωρεί απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις της.

Η RBS τονίζει τις πιέσεις που υφίσταται ο εγχώριος τραπεζικός τομέας από την φυγή των καταθέσεων. Αναφέρει ότι σε περίπτωση που προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές η φυγή αυτή θα επιταχυνθεί.

Παράλληλα σημειώνει ότι δεν βλέπει διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες παρά μόνο αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων η RBS θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθούν αν η ΕΚΤ αποσύρει ή απειλήσει πως θα κόψει τον ELA.

Facebook Comments