Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Παρασκευή τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απροσδιόριστο « κόστος», και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αναφορές περί ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας .

Ο Ομπάμα έκανε μια βιαστική και απρογραμμάτιστη εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ρωσικές κινήσεις μετά από τις αναφορές ότι ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία. «Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανέφερε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι “εξαιρετικά αποσταθεροποιητική”.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία », είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στηρίζει τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές που ανάγκασαν τον Γιανούκοβιτς να εγκαταλείψει την εξουσία- και να βρει καταφύγιο στη Ρωσία- ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα επείγον πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία η οποία βυθίζεται στην οικονομική εξαθλίωση. Παραμένει πάντως ασαφές πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ένοπλοι άνδρες πήραν τον έλεγχο των δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας σε μια ενέργεια που η νέα ουκρανική ηγεσία περιγράφει ως εισβολή από τις δυνάμεις της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να κρατήσει το Κίεβο στην τροχιά της Μόσχας καθώς εκτός των άλλων στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης σταθμεύει η ρωσική ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας που είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία.

Η Ουκρανία οδηγήθηκε σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, όταν ο Γιανούκοβιτς απέρριψε μια ευρεία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποδέχθηκε το ρωσικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο πλέον είναι υπό εξέταση.

Facebook Comments