Ριζικά διαφορετικές είναι οι θέσεις Αμερικανών και Ρώσων αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αντιμετώπισή τους, όπως διαπιστώθηκε και στην 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να μην είναι για την ώρα ορατή μια διπλωματική διέξοδος από την κρίση.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ και τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποσύρει άμεσα τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία. Ο Ομπάμα έκανε λόγο για σαφή “παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των υποχρεώσεων της Ρωσίας με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ, αλλά και της συμφωνίας του 1997 με την Ουκρανία”, αναφερόμενος επίσης σε κραυγαλέα παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν “υπογράμμισε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία των Ρώσων πολιτών στην ουκρανική επικράτεια”. Όπως δε ανέφερε το Κρεμλίνο σε άλλη ανακοίνωσή του, η απόφαση της Άνω Βουλής για τη δυνατότητα αποστολής στρατού στην Ουκρανία οφείλεται “στην έκτακτη κατάσταση που επικρατεί και την απειλή απέναντι στους Ρώσους πολίτες”.

“Άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και του απευθείας διαλόγου” ζήτησε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, μετά την έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σάββατο. Ο δε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επανέλαβε την “άμεση ανάγκη αποκλιμάκωσης”, καλώντας παράλληλα έκτακτη συνάντηση των χωρών-μελών για σήμερα Κυριακή. Επίσης, για την Δευτέρα λέχει συγκληθεί και έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με πρωτοβουλία της Κάθριν Άστον, η οποία την Τρίτη μεταβαίνει εκ νέου στο Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα στρατηγικά σημεία στην Κριμαία βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχο των Ρώσων -έστω και αν οι ένοπλοι που τα έχουν καταλάβει δεν φέρουν διακριτικά, ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί ήδη ειδικές μονάδες του ρωσικού στρατού. Επίσης, στο Κίεβο, η νέα ηγεσία έχει θέσει τον στρατό σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας, ενώ η βουλή διεμήνυσε ότι κάθε εισβολή ξένων στρατευμάτων αποτελεί “αιτία πολέμου”. Μάλιστα, ο εκτελών χρέη προέδρου, Ολεξάντερ Τουρχίνοφ, δήλωσε πως ελπίζει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στρατιωτικά καθώς “κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος κάθε σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες”.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι επεισόδια έχουν σημειωθεί και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας όπου είναι έντονο το ρωσικό στοιχείο, όπως είναι το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο., απόδειξη ότι η κρίση δεν τελειώνει στην Κριμαία και υπάρχουν πολλά μέτωπα που μπορεί να ανοίξουν ανά πάσα στιγμή, με απρόβλεπτη κατάληξη.

Facebook Comments