Στην Ελλάδα μας αρέσει να ερμηνεύουμε την άνοδο και πτώση των εγχώριων χρηματιστηριακών αξιών, ως αποτέλεσμα των εγχώριων εξελίξεων. Μύθος και πραγματικότητα παντρεύονται για λίγο, όχι πάντα άδικα. Πράγματι η Ελληνική επικαιρότητα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές σημαντικά σε κάποιες χρονικές περιόδους. Όχι όμως συνεχώς ούτε στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε αυτή την φάση όπου λειπουν οι καταλύτες και η ρευστότητα, τα ματια των επενδυτών είναι στραμμένα  στην μεγάλη αγορά, την Αμερικάνικη. Απο τα υψηλά επίπεδα των 16.600 περίπου μονάδων, ο δείκτης στην Νέα Υόρκη έχασε 8% περίπου μεχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, εξέλιξη που υποβοηθήθηκε από την συναλλαγματική κρίση σε περιφερειακές χώρες οδηγώντας το Ελληνικό χρηματιστηριο σε βαριές απώλειες 18% στην ίδια περίοδο.

Σε όρους τεχνικής ανάλυσης η αγορά παρολίγον να δει την καταστροφή, καθώς οι τιμές επεσαν σε επίπεδα Κινητου Μεσου Ορου 200 ημερών, ενα επίπεδο που καθορίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση τιμών.

Όμως υπήρξε μπαράζ ειδήσεων που βοήθησε την ανάκαμψη. Η Αμερικανικη οικονομία επιτάχυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οδηγώντας σε σαφη μείωση της ανεργίας σε 6,6%,  σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρσυ και πεντέμισυ ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την Ευρωπαική Ενωση. Τα νέα για την ανεργία, που μαρτυρούν ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ άνω του 3% οδήγησαν σε αυξηση των χρηματιστηριακών αξιών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα καλύπτοντας σοβαρό κομμάτι από τις απώλειες που προηγήθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι χρηματιστηριακές αξίες τόσο στην Αμερικάνικη όσο και την Ελληνική αγορά, την στιγμή αυτη είναι περίπου 1,5% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα από τις αρχές ετους. Το ερωτημα πλέον που προκύπτει είναι αν η ανάκαμψη που είδαμε είναι παροδική ή θα συνεχιστει.

1. Οι ξενες αγορές συναλλάγματος και η Ουκρανία
Στο προηγούμενο διάστημα  οι ξένες αγορές συναλλάγματος σημείωσαν σημαντική καθίζηση, καθώς το ταπεριν στις ΗΠΑ αυξησε το κόστος χρήματος παγκόσμια και σε βαθμό δυσανάλογα μεγάλο για αγορές ταχύτατα αναπτυσσόμενες οπως εκείνες της Ινδίας, της Αργεντινής ή της Τουρκίας.  Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των χωρών αυτών υποχώρησαν περίπου 20% σε μικρό χρονικό διάστημα, όμως τώρα βρίσκονται σε μικρή ανάκαμψη. Οι λόγοι που βρίσκονταν πίσω από την υποχώρηση τιμών δεν έχουν, πάντως, εξαλειφθεί, αρα η πτώση ισοτιμιων πιθανότητα θα συνεχιστεί, αρα και οι χρηματιστηριακές αναταράξεις. Η πρόσφατη εξέλιξη στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή.

2. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα προσυπέγραψε την αυξηση του κατωτατου μισθού από 7 σε 10 περίπου δολάρια, κατι που θα δωσει ωθηση για αλλο ενα χρόνο, ομως παράλληλα θα αυξηθούν και οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτή θα είναι η πρόκληση στην Αμερικάνικη αγορά στο επόμενο διάστημα, αρα και οι κλάδοι που θα ευνοούνται χρηματιστηριακα το 2014 θα είναι διαφορετικοί από εκείνους του 2013. Κλαδοι που εχουν σχεση με κατανάλωση θα ευνοηθούν ενω αλλοι κλαδοι θα υποαποδώσουν.

3. Η Ελλάδα δεν φεύγει από την ύφεση
Η Ελλάδα όπως εχουμε εκτιμήσει και στο παρελθόν θα μπορεσει να αντλησει απευθειας δανεισμο απο διεθνείς αγορές. Ομως, οι ως τώρα εξελίξεις σε σχέση με τη σταση των Ευρωπαίων εταιρων σε θεματα πολιτικής αντιμετώπισης της κρισης δεν δειχνουν ραγδαία αλλαγη στασης.

Η λιτότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί ενω επίσης η απειλή για εκλογές ως τον Μαρτιο του 2015 είναι στην ατζεντα. Αρα η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι εκτός βασικών αγορών με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

4. Συμπέρασμα
Θα είναι δύσκολο να δούμε  ιδιάιτερα θετικές εξελίξεις στην αγορά της Αθηνας, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Αντίθετα, τοσο οι ξένες αγορές όσο και το ΧΑ θα συνεχίσουν να διακρίνονται πιθανότατα από σημαντικές διακυμάνσεις.
 

* (Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)

Facebook Comments