Το μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσουν οι κυπριακές τράπεζες μέχρι την ανάκαμψη αναδεικνύουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Παρασκευή.

Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες – η Τρ. Κύπρου και η Ελληνική – ανακοίνωσαν μεγάλες ζημιές με την εκτόξευση των επισφαλειών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ζημιές €2040 εκ. που προέκυψαν κυρίως από την πώληση των εργασιών της στην Ελλάδα και τα έξοδα αναδιάρθρωσης. Εξαιρουμένων αυτών, η Τράπεζα έχασε κοντά στα €440 εκ.

Η καταθετική βάση της Τράπεζας παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, με τις εκροές να έχουν περιοριστεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο. Η εξάρτηση όμως σε δανεισμό από κεντρικές τράπεζες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή – κοντά στα €11 δισ. – και ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης σχετικά χαμηλός.

Η κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου παρέμεινε το τέταρτο τρίμηνο του 2013 στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο με τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια να φθάνουν το 10,2%. Δεδομένης της ζημιογόντας, προς το παρόν, πορείας της Τράπεζας η διατήρηση επαρκών κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από το ρυθμό με τον οποίο η Τράπεζα μειώνει τα σταθμισμένα περιουσιακά της στοιχεία.
Το δανειστικό της χαρτοφυλάκιο παρουσίασε πάντως αισθητή μείωση το τέταρτο τρίμηνο κατά €0,7 δισ. – στα €26,7 δισ. ή το 39% του συνόλου των δανείων στην Κύπρο.

Η κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας θα εξαρτηθεί και από τη δυνατότητα διαχείρισης των δανείων €14 δισ. που δεν εξυπηρετούνται. Τα NPLs αυξήθηκαν κατά περίπου €0,9 δισ. μέσα σε ένα τρίμηνο.

Παρόμοια προβλήματα με το δανειστικό της χαρτοφυλάκιο αντιμετωπίζει η Ελληνική.

Οι ζημιές της έφθασαν τα €191 εκ. λόγω της εκτόξευσης των επισφαλειών στα €311 εκ. Τα έσοδα της μειώθηκαν κατά 17% με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να παρουσιάζει μικρότερη αύξηση από ότι αυτό της Τράπεζας Κύπρου.

Οι ζημιές μείωσαν τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Ελληνικής στο 7,3% ενεργοποιώντας τους όρους για μετατροπή €86 εκ. μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 1 (ΜΑΚ1). Με τη μετατροπή τα κεφάλαια της τράπεζας αυξάνονται σε 9,3%.

Με τη μετατροπή προέκυψε dilution των υφιστάμενων μετόχων κατά 24% χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμη ποιοι είναι οι κάτοχοι των ΜΑΚ1 που θα γίνουν μέτοχοι και πως θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας. Μέχρι την Παρασκευή κατείχαν από 30% της Ελληνικής το hedge fund Third Point και η Wargaming και 15% η Δήμητρα Επενδυτική.

Η Ελληνική διαθέτει πάντως άλλα €170 εκ. μετατρέψιμα αξιόγραφα ως κεφαλαιακό μαξιλάρι. Οι υφιστάμενοι μεγαλομέτοχοι φαίνεται να κάνουν επίσης σχεδιασμούς για νέα έκδοση κεφαλαίων, ώστε η Τράπεζα να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο δίκτυ κεφαλαιακής ασφάλειας.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και την απώλεια καταθέσεων, η ρευστότητα της Τράπεζας παραμένει ισχυρή. Η Τράπεζα δεν έχει καθόλου εξάρτηση σε δανεισμό από κεντρικές τράπεζες και έχει €1,1 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια. Η Τράπεζα έχει κοντά στα €2 δισ. κατατεθειμένα σε κεντρικές ή σε άλλες τράπεζες.

Facebook Comments