Στη δραματική πτώση της τιμής των ακινήτων στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Η ιδιοκτησία σπιτιού στην Ελλάδα “αρρωστημένο αστείο” καθώς η αγορά ακινήτων καταρρέει».

Το ρεπορτάζ ξεκινάει με την περιγραφή μιας έντονης κινητικότητας σε γραφείο real estate των Αθηνών με τον ιδιοκτήτη του να αναφέρει πως «κάθε ώρα της ημέρας, άνθρωποι τηλεφωνούν θέλοντας να πουλήσουν ή να νοικιάσουν καθώς οι κατοικίες τώρα είναι πολύ φθηνότερες».

Σύμφωνα με το άρθρο «σε μια αγορά που έπιασε πάτο στη δίνη της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, υπόγεια διαμερίσματα πωλούνται έναντι ακόμη και 5.000 ευρώ σε κάποιες συνοικίες της Αθήνας, ενώ στη Μύκονο εγχώριες διασημότητες σε οικονομική στενότητα πωλούν αντί ευτελούς αντιτίμου τις πολυτελείς βίλες τους».

Επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο στην Κροατία οι τιμές των σπιτιών έχουν μειωθεί περισσότερο από την Ελλάδα.

«Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, πριν από τέσσερα χρόνια, η αξία των ακινήτων πανελλαδικά έχει μειωθεί κατά 32%», αναφέρει η εφημερίδα ωστόσο Έλληνες μεσίτες με τους οποίους μίλησε η ανταποκρίτρια εκτιμούν ότι η πτώση αυτή είναι πιο κοντά στο 50%.

Οι μεσίτες αυτοί επισημαίνουν ότι το 2005, «ένα χρόνο μετά την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων» έγιναν 250.000 πωλήσεις κατοικιών στην Αθήνα, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τις 3.600. «Η έλλειψη ενδιαφέροντος πέρυσι εν μέρει λόγω της απίστευτης αύξησης στους φόρους ακινήτων, δεν έχει ξανακαταγραφεί από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», σχολιάζει ένας επαγγελματίας.

Αναφέρεται επίσης ότι η ιδιοκτησία ακινήτου έχει γίνει αφορμή για μαύρο χιούμορ, με ανέκδοτα όπως ότι για να τιμωρήσει κανείς τα παιδιά του τα απειλεί με μεταφορά της ακίνητης περιουσίας στο όνομά τους.

Ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, σχολιάζει ότι η συγκυρία συνιστά «χρυσή ευκαιρία» για τους ξένους αγοραστές και επενδυτές: πάνω από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το ακίνητό τους, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300.000 κατοικίες είναι άδειες.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας πολύ περίεργης συγκυρίας όπου οι τιμές πέφτουν αλλά η αγορά δεν κινείται. Αν αρχίσουν να επιστρέφουν οι ξένοι, αυτό θα έδινε μια λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

Facebook Comments