Το Χ.Α. ξεπέρασε γρήγορα τον… χθεσινό πανικό, δίδοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για εξαέρωση και κλείσιμο ανοιχτών θέσεων που έφερε η άνοδος της περασμένης εβδομάδας.

Νέα υψηλά γράφει η αγορά που πλέον κινείται στα ψηλότερα επίπεδα εδώ και περίπου τρία χρόνια (33 μήνες), παρά το γεγονός ότι στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε από αφετηρία σχεδόν πενήντα μονάδων πιο κάτω από τα επίπεδα κλεισίματος, δηλαδή στις 1.279 μονάδες.

Οι επενδυτές, μετά τις προθέσεις Πούτιν να μην παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία και τον πακτωλό των δολαρίων που εισρέουν στο Κίεβο (ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι επισκέφτηκε τη χώρα κρατώντας επιταγή 1 δις. δολ!), έκαναν δεύτερες σκέψεις.

 

Η αγορά της Μόσχας ανέκαμψε και το ίδιο συνέβη και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με σημαντικά κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ξεκίνησε τη συνεδρίασή της και η Wall. Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. ξεπέρασε γρήγορα τον… πανικό, δίδοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για εξαέρωση και κλείσιμο ανοιχτών θέσεων που έφερε η άνοδος της περασμένης εβδομάδας.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη σχεδόν 1%, στις 1.323,18 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 111 εκατ. ευρώ.  Η αγορά πλέον, έχει στραμμένη την προσοχή της στις διαπραγματεύσεις της Τράπεζας Ελλάδος με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες. Πάντως, στο conference call με τους αναλυτές την περασμένη Παρασκευή και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank συνέστησε υπομονή μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests. Η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τη μελέτη της BlackRock προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 5,8 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως η τρόικα υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι στα 8,7 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Εθνικής, τα νούμερα φθάνουν μέχρι τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει η Πειραιώς, οι οποίες χαρακτηρίζονται απολύτως διαχειρίσιμες και δεν προκαλούν καμία ανησυχία στα στελέχη της τράπεζας. Η Alpha Bank έχει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ, κατά πληροφορίες πάντοτε, περίπου 300 εκατ. είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής. Απ’ αυτά περίπου 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ομολογιακό δάνειο.

Ισχυρά κέρδη για την Eurobank Properties της τάξης του 7,5%, 4,5% τα κέρδη για την Πειραιώς, με κλείσιμο στα 2,09 ευρώ και πληροφορίες για μικρή ανάγκη σε κεφάλαια μετά τα stress tests. Αντίδραση για την ΓΕΚ/Τέρνα κατά 4,29% και 3,79% για την Τέρνα Ενεργεική, 3,60% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ ο οποίος μετά τη συμφωνία με την G Tech εισέρχεται στο ιντερνετικό στοίχημα, πάνω από 3% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ, η οποία έχει συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα οδικά έργα και ταυτόχρονα αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για τις θυγατρικές της στην ενέργεια.

Κέρδη, επίσης, πάνω από 3% για την Motor Oil, πάνω από 2% ενισχύθηκε η Motor Oil, με κλείσιμο στα 2,20 ευρώ, στα 13,46 και νέα υψηλά έτους για τη ΜΕΤΚΑ με άνοδο 2%, 1,57% ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ, με απτά σημάδια βελτίωσης μεγεθών από το τέταρτο 3μηνο και 1% ο Μυτιληναίος εν αναμονή της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Πτώση 2,81% για την ΕΤΕ και οριακές απώλειες για την Alpha και τη ΔΕΗ.

Facebook Comments