Ανοικτά παραμένουν κάποια ζητήματα του μνημονίου, είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος.

«Δεν θα θεωρούσα τίποτα ως δεδομένο, θα εστιάσουμε ενέργεια και προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης», ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο.

«Υπάρχει ένα ζήτημα μιας καθυστέρησης που δεν οφείλεται στη δική μας πλευρά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι να κινηθούμε, και θα συμφωνήσουμε τις σχετικές διαδικασίες με την τρόικα, ώστε να μην υπάρχει αφορμή για να καθυστερήσει η διαδικασία», τόνισε.

«Υπάρχει καθυστέρηση, όχι από την κυπριακή πλευρά, αλλά από αυτή της τρόικας. Ελπίζω να οριστικοποιηθούν κάποια ζητήματα, οι επιλογές συμβούλων, για να κάνουν τη δουλειά τους εντός ολίγων ημερών», είπε.

Αυτό είναι ένα από τα διάφορα ζητήματα που είναι μπροστά μας, συνέχισε, αφήνοντας να νοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα.

Χρησιμοποιώντας πολιτικά επιχειρήματα, και αποφεύγοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει «να εφαρμόσουμε με συνέπεια όλα όσα έχουμε συμφωνήσει, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να δείξουμε στην πράξη μια συνέπεια».

«Δέσμευση μας είναι αυτά που συμφωνήσαμε να τα τηρήσουμε», είπε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που διορίστηκε τα τελευταία χρόνια με πολιτικό background.

«Δεν θα επαναληφθεί το ενδεχόμενο της ολιγωρίας. Είναι η ώρα των αποφάσεων, πληρώνουμε το τίμημα της αναποφασιστικότητας», συνέχισε.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση», είπε.

«Έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, και η διαδικασία της επικύρωσης του μνημονίου από τα κράτη μέλη, το πρώτο στάδιο ξεκινά σήμερα. Υπάρχουν ζητήματα που και σε αυτή την πορεία θα πρέπει να διαχειριστούμε», ανέφερε.

Μετά πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως προσπάθεια για υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα θ’ αποφασιστούν μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει παράλληλη υλοποίηση ενός σχεδίου, προγράμματος δικού μας, που να πηγαίνει πέραν του προγράμματος, για επανεκκίνηση της οικονομίας. Καταρτίζεται με αυστηρές οδηγίες του Υπουργικού Συμβουλίου και του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο υπουργός.

Μίλησε για «καταμερισμό εργασιών που αγγίζει το σύνολο των υπουργείων. Θα δοθούν, είπε, κίνητρα για ανάπτυξη και επενδυτική δραστηριότητα». Ανέφερε φορολογικά κίνητρα, τομές και μεταρρυθμίσεις στη δημόσιο υπηρεσία.

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ημερών ν’ αρχίσουν ν’ ανακοινώνονται οι σχεδιασμοί, προς την κατεύθυνση που έχω πει», σημείωσε.

Σχολιάζοντας άλλο ζήτημα, είπε ότι θεωρεί «ότι θα εξασφαλίσουμε περίληψη πρόνοιας για πρόωρη αποπληρωμή δανείου σε βάθος χρόνου στη δανειακή σύμβαση.

Αν έχουμε τους πόρους πρόωρης αποπληρωμής, θα θέλαμε να κατοχυρώσουμε αυτό το δικαίωμα στη σύμβαση».

Facebook Comments