“Οι αγορές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν από μόνες τους το πόρισμα της BlackRock και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”. Aυτό ανέφεραν κορυφαίες τραπεζικές πηγές μετά τη συνάντηση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου με την τρόικα και τον κ. Τόμσεν του ΔΝΤ να μην κάνει πίσω από τη θέση του για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, η διοίκηση της ΤτΕ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει μέσω ίντερνετ την -70 σελίδων- έκθεση της Blackrock την Πέμπτη το βράδυ ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί.

Η διαφωνία παραμένει για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αρχηγό το ΔΝΤ, επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνουν επαρκώς τη θέση τους αυτή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαφορά στον υπολογισμό αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας να δώσουν λεπτομέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, τεκμηρίωσε απόλυτα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα.

Κατόπιν τούτων η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει μονομερώς στην δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock.

Νέα συνάντηση δεν προβλέπεται καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τη Φρανκφούρτη για την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ.

Facebook Comments