Οι χρηματιστές σημειώνουν ακόμα ότι το Χ.Α. δεν δέχθηκε μεγάλες πιέσεις μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι μόνες πιέσεις που κατεγράφησαν ήταν στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, με το χαμηλό στις 1.279 μονάδες. Σημειωτέον, ότι οι αναδυόμενες αγορές της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας κινούνται σε θετικό πρόσημο.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στις 1.311 μονάδες και οι στηρίξεις θα αναζητηθούν στα επίπεδα των 1.300 μονάδων, σχολιάζουν αναλυτές. Από εκεί και πέρα το επικρατέστερο σενάριο είναι το… «χώνεμα» των παρόντων επιπέδων, εν αναμονή μάλιστα των κρίσιμων stress tests των Ελληνικών τραπεζών, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο ή το αργότερο την  Παρασκευή. Από εκεί και πέρα, η αντίσταση των 1.340 μονάδων εστέφθη από αποτυχία, όπως καταγράφηκε νωρίτερα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Η ανησυχία για τα stress tests, την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που η τρόικα και συγκεκριμένα το ΔΝΤ την προσδιορίζει προς τα 8 δις. ευρώ, δηλαδή 2,5 με 3 δις. ευρώ πάνω από την πρόβλεψη της Τράπεζας Ελλάδος, αλλά και η αντίσταση στην περιοχή των 1.340 μονάδων, προκαλούν δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές. Σκέψεις που οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες ρευστοποιήσεις, με τους χρηματιστές να περιμένουν στάση αναμονής εκ μέρους των επενδυτών μέχρι τη δημοσίευση των δοκιμασιών αντοχής των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Πειραιώς, έφτανε να υποχωρεί πάνω από 3% και πλέον δείχνει να ισορροπεί στα όρια των 2 ευρώ. Μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση, η ΕΤΕ ενισχύεται πάνω  από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 3,50 ευρώ, η Alpha υποχωρεί κατά 1,64%, στα 0,72 ευρώ και η Eurobank ενισχύεται κατά 3,33%, στα 0,4650 ευρώ. 

Σε αρνητικό πρόσημο και απώλειες άνω του 4% καταγράφει η Eurobank Properties, μετά το χθεσινό πάρτι της μετοχής. Απώλειες μετά τη χθεσινή άνοδο και για τις μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Jumbo, Tιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανόδου για την ΕΧΑΕ και την Ιντραλότ, με την επόμενη αντίσταση της τελευταίας στα 2,40 με 2,50 ευρώ.

Facebook Comments