Στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία αυτές που καθόρισαν τη διάθεση για ρίσκο και τις ροές των επενδυτικών κεφαλαίων. Οδεύοντας προς το δεύτερο μισό της εβδομάδας, οι γεωπολιτικές αναταράξεις δείχνουν να έχουν ομαλοποιηθεί χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη αστάθεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές και οι επενδυτές μπορούν να αφοσιωθούν και πάλι στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις, οι οποίες για την τρέχουσα εβδομάδα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Την Πέμπτη αναμένουμε την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και στη συνέχεια την ομιλία του Mario Draghi και την Παρασκευή αναμένονται οι νέες θέσεις εργασίας (NFP) για την αμερικανική οικονομία.

Από αυτή τη σκοπιά, το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί σε δυο ζεύγη: στο EUR/USD και στο USD/JPY. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις γύρω από αυτά τα δυο ζεύγη. Η επιδείνωση των αμερικανικών macro έθεσε σε αμφιβολία το ρυθμό με τον οποίο η Fed θα προχωρήσει στο tapering και αυτό σε συνδυασμό με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη, οδήγησε σε άνοδο της ισοτιμίας, EUR/USD. Η ισοτιμία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε δυο πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα για το 2014: στην κρίση των emerging currencies και στην ουκρανική κρίση.

Από την άλλη, το USD/JPY έχει κάνει ένα ιδιαίτερα μετριοπαθές ξεκίνημα για το 2014 έχοντας δημιουργήσει μια πλάγια τάση. Η ισοτιμία προέβλεψε ακριβώς την πτώση των μετοχών αλλά έδειξε και την ύπαρξη της ανάγκης για ασφαλή καταφύγια, σε μια περίοδο όπου δε φαινόταν κάτι απειλητικό. Στη συνέχεια ξέσπασαν οι δυο κρίσεις που αναφέραμε παραπάνω, αν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν είχαν τον αναμενόμενο αντίκτυπο στο ιαπωνικό νόμισμα.

Τι πρέπει να προσέξουμε στα δυο αυτά ζεύγη;

Όσον αφορά το EUR/USD η ισοτιμία έχει επιδείξει πολύ μεγάλες αντοχές και αυτό είναι φυσιολογικό όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν. Επιγραμματικά, οι λόγοι της ενδυνάμωσης του ευρώ είναι: οι τεράστιες εισροές κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές μετοχές, η απομάκρυνση των κινδύνου διάσπασης της Ευρωζώνης και κατάρρευσης του ευρώ, η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, η στάση της ΕΚΤ και η διαρκής ανάγκη για αγορές γερμανικών ομολόγων. Το μοναδικό ερωτηματικό πλέον είναι η αντίδραση της ΕΚΤ στις πληθωριστικές πιέσεις. Πλέον είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για μια πτώση της ισοτιμίας, αν και σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε για μια πτώση πιο κοντά στη μέση τιμή (1,3100-1,3300) και σίγουρα όχι για την καταστροφή της ισοτιμίας. Αν η ΕΚΤ δεν αναλάβει δράση,  οι πιέσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων σχετικά με τη μείωση της ανταγωνιστικότητας θα αναγκάσουν την ΕΚΤ σε μια παρέμβαση.

Η ισοτιμία USD/JPY αναμένεται να προσελκύσει τους επενδυτές την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των NFPs. Η άνοδος του S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, η ομαλοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων και η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, δείχνουν ότι ένα ανοδικό σενάριο είναι περισσότερο πιθανό.

Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης υπάρχουν δυο ενδείξεις που είναι υπέρ του δολαρίου. Η ισοτιμία EUR/USD αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες αντιστάσεις στην περιοχή 1,3800-1,3900 που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντιστροφή της, ενώ ο δείκτης του γεν αντιμετωπίζει σημαντική μακροπρόθεσμη στήριξη που θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει την αντιστροφή του, η οποία σημαίνει άνοδο για το USD/JPY.

Facebook Comments