Ο γενικός δείκτης ολοκήρωσε τις συναλλαγές του την Τετάρτη σε αρνητικό πρόσημο και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες 0,28%, κλείνοντας στις 1.319,59 μονάδες.

Η στάση αναμονής των ξένων είναι ξεκάθαρη και προκύπτει από την μείωση του τζίρου που διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τον χαμηλότερο τζίρο εδώ και πέντε συνεδριάσεις.

Είναι σημαντικό ότι η αγορά παρέμεινε στο κλείσιμο πάνω από τις 1.320 μονάδες στο κλείσιμο, αλλά δεν λέει και τίποτα, αν διαπιστωθεί τελικά ότι οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερα ανοίγματα ή αν προκύψει κάποια άσχημη εξέλιξη στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι ότι θα ολοκληρωθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα αποδεσμευτεί η δόση των 10 δις. ευρώ, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα για έξοδο της χώρας στις αγορές.

Άλλωστε, είναι διάχυτη η φήμη στα dealing rooms ότι η JP Morgan έχει αναλάβει την έκδοση ομολόγου, ύψους 2 δις. ευρώ, πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο της τάξης του 5,8%. Δεν αποκλείεται να προηγηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές και εν συνεχεία να ακολουθήσουν άλλες εισηγμένες, εκτιμούν παράγοντες του Χρηματιστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι, τηρούν στάση αναμονής ενόψει της δημοσιοποίησης των stress tests των Ελληνικλών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τη μελέτη της BlackRock προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 5,8 δισ. ευρώ. Αντιθέτως η τρόικα υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι στα 8,7 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση της Εθνικής, τα νούμερα φθάνουν μέχρι τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει η Πειραιώς, οι οποίες χαρακτηρίζονται απολύτως διαχειρίσιμες και δεν προκαλούν καμία ανησυχία στα στελέχη της τράπεζας. Η Alpha Bank έχει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ, κατά πληροφορίες πάντοτε, περίπου 300 εκατ. είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής. Απ’ αυτά περίπου 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ομολογιακό δάνειο.

Αμετακίνητη η τρόικα στις δικές της πεποιθήσεις, ειδικότερα η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις για ανάγκες σε νέα κεφάλαια της τάξεως των 8,5 – 9 δισ ευρώ, γεγονός που διευρύνει το «χάσμα» μεταξύ των τροϊκανών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βέβαια έχει σημασία να τονισθεί και να υπενθυμισθεί ότι τρόικα, σημαίνει ΔΝΤ, αλλά και Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο επικεφαλής, κ. Μάριο Ντράγκι , έχει επανειλλημένα τοποθετηθεί υπέρ της Τραπέζης Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τον αποκλειστικό της ρόλο ως εποπτεύουσα αρχή της χώρας και προφανώς, πλήρως αρμόδιας για τη διαχείριση των stress tests.

Σημειωτέον δε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο υιοθέτησε τη μεθοδολογία και τους ενδελεχείς ελέγχους της καταξιωμένης Blackrock αλλά, επιπλέον, ζήτησε και έλαβε τις αντίστοιχες γνωματεύσεις και εγκρίσεις για το σωστό των παραδοχών, από την Ernst Young και τη Rothschilds.

Με εξαίρεση τη μετοχή της Εθνικής και της Eurobank, η Alpha έκλεισε με πτώση 1% και η Πειραιώς  έμεινε αμετάβλητη στα 2,09 ευρώ. Κέρδη 0,87% για την Εθνική, στα 3,49 ευρώ και 1,11% η Eurobank, στα 0,4550 ευρώ.  Διόρθωση μετά τη χθεσινή άνοδο, βγήκε στην Eurobank Properties που υποχώρησε πάνω από 3%, στα 8,26 ευρώ. Πιέσεις πάνω από 2% στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 4,54 ευρώ, ΟΤΕ, που υποχώρησε στα 12,50, Jumbo στα 12,89 ευρώ,  ΟΠΑΠ 1,10%, στα 11,68 ευρώ, ΔΕΗ στα 11,49 και Τιτάν στα 23 ευρώ.  Ισχυρή αντίδραση βγήκε την Τετάαρτη στα ΣΩΛΚ που έκλεισαν με άνοδο 5,91%, στα 2,15 ευρώ, με τη ΣΙΔΕΝΟΡ, ωστόσο, να καταγράφει ισχυρή άνοδο 9,4% και την ΕΛΒΑΛ σχεδόν 3%.

Facebook Comments