Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρναρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ότι αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά.

«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση, δηλαδή στο review, απάντησε λέγοντας ότι εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε.

Εν τω μεταξύ, με «ανοικτά» ακόμη πολλά από τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις έως τώρα διχογνωμίες της Τρόικας με την κυβέρνηση (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διανομή κοινωνικού μερίσματος, διαθεσιμότητα – απολύσεις στο Δημόσιο), ήρθαν να προστεθούν οι αντιρρήσεις για τις διατάξεις του επικείμενου νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αφορούν στον φόρο υπεραξίας ακινήτων (κατά κύριο λόγο) και, δευτερευόντως, στο νέο πλαίσιο για τα φορολογικά πρόστιμα.

Ειδικά, για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, η Τρόικα ζητεί να μην υπάρξει καμία απολύτως εξαίρεση και αντιδρά στη διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, εξαιρούνται από τον συγκεκριμένο φόρο όσοι έχουν διακρατήσει τα ακίνητά τους για περισσότερα από 25 χρόνια. Το ζήτημα συζητείται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, να αναφέρει ότι εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν συμφωνήσουν, η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς.

Facebook Comments