Το θέμα με την Ουκρανία δεν έχει τελειώσει και γι αυτό υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις αγορές το βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Ωστόσο, ο αντίκτυπος δεν θα έχει διάρκεια και μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές των μετοχών, είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Ο Michael Ryan, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της UBS σημειώνει πως θεωρεί ότι η αναταραχή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν είναι πιθανό να επεκταθεί πέρα από την Κριμαία. “Όλα έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει πρόσβαση στους ανοιχτούς ωκεανούς”, όπως σημειώνει.

Προσθέτει, δε, ότι η επίπτωση στις κεφαλαιαγορές δεν θα έχει διάρκεια. “Δεν νομίζω ότι η αναταραχή στις κεφαλαιαγορές θα συνεχιστεί, καθώς το όλο θέμα δεν μπορεί να έχει τέτοιο παγκόσμιο αντίκτυπο”, τονίζει ο Ryan. “Θα αποσπάσει λίγο την προσοχή. Θα κάνει πρωτοσέλιδα. Θα προσθέσει στην αστάθεια”, όπως σημειώνει, “αλλά δεν νομίζω ότι αυτό υπονομεύει ούτε την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά ούτε και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες”. Ο Ryan υπογραμμίζει ότι η κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι το πιο σημαντικό story για τις αγορές αυτή τη στιγμή.

Η Pictet Asset Management συνιστά προς το παρόν μείωση των θέσεων σε μετοχές μετά και το ράλι του περασμένου μήνα καθώς και το αδύναμο ξεκίνημα του Μαρτίου, το οποίο προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τις εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε κατά σχεδόν 7% το Φεβρουάριο από το χαμηλό των 1263 μονάδων που είχε αγγίξει στις αρχές του μήνα λόγω των φόβων τότε για ύφεση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

“Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές έχουν επιδεινωθεί. Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να αποτελούν ένα σημαντικό αδύναμο σημείο. Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι μια άλλη πιθανή πηγή κινδύνου”, προσθέτει η Pictet Asset Management. Ωστόσο, όπως τονίζει, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές – με την παγκόσμια οικονομία και τα κέρδη των εταιριών να ανακάμπτουν – παραμένουν πολύ καλές.

“Το ισχυρό ράλι των μετοχών τον Φεβρουάριο μας έδωσε την ευκαιρία να κλειδώσουμε τα κέρδη και να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στις μετοχές σε «ουδέτερη»”, όπως σημειώνει. Πάντως, η μεσοπρόθεσμη προοπτική για τις μετοχές παραμένει ενθαρρυντική, καταλήγει η Pictet.

Facebook Comments