Η Ευρώπη και η Naftogaz Ουκρανίας, αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, υπό τη σκιά της επιδείνωσης των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων. Οι ειδικοί διερωτώνται αν θα πρέπει να αναμένεται ένας νέος «πόλεμος φυσικού αερίου».

Από την 1η Μαρτίου, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου εκτός των ορίων της πρώην ΕΣΣΔ αυξήθηκαν κατά 8% φτάνοντας τα 476,5 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα. Η εισροή αερίου στη «Naftogaz Ουκρανίας» διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 45 εκατ. κυβ. μέτρα την ημέρα.

Ο ρώσος αναλυτής, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος εθνικής ενεργειακής ασφάλειας Κονσταντίν Σίμονοφ, δεν αποκλείει ότι η αύξηση του όγκου συγκέντρωσης φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, μπορεί να συνδέεται με τον ουκρανικό παράγοντα. Καθώς, «οι Ευρωπαίοι κατανοούν που μπορεί να οδηγήσουν όλα αυτά», όπως υπογραμμίζει.

Οι φόβοι

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για απώλειες προμηθειών ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ενώ το Κίεβο για την πλήρη διακοπή του, αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών East European Gas Analysis, Μιχαήλ Κορτσέμκιν.

Θεωρητικά, ο «πόλεμος φυσικού αερίου» μπορεί να συμβεί για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους. Εξαιτίας της άρνησης της Ρωσίας να προμηθεύει με αέριο την Ουκρανία, επειδή δεν το εξοφλούν και εισάγουν λιγότερο από ότι αναφέρεται στο συμβόλαιο, είτε λόγω της άρνησης της ίδιας της Ουκρανίας να αγοράζει ρωσικό αέριο με 400 δολάρια για τα χίλια κυβ. μέτρα, είτε λόγω ενδεχόμενης καταστροφής του ουκρανικού αγωγού από οποιονδήποτε.

Δε συμφέρει κανέναν

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν καμιά τέτοια ενέργεια, τουλάχιστον για την ώρα. Για τη Ρωσία αυτό θα ήταν ασύμφορο. Η Gazprom σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τον ουκρανικό αγωγό θα μείνει χωρίς το 1/3 από τα έσοδα εξαγωγής που ισοδυναμεί με 10 δις. δολάρια, αναφέρει ο Κορτσέμκιν. Όπως εξηγεί, «οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, θα δυσχεράνουν την λήψη τραπεζικών δανείων για τις ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις και η Gazprom απλά δεν θα έχει τα χρήματα για την κατασκευή του South Stream». Η Ουκρανία και η Ευρώπη, εκτιμά ο ίδιος, θα μπορέσουν να αντέξουν μόνο μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Στην Ευρώπη το ρωσικό αέριο δεν φτάνει μόνο μέσω της Ουκρανίας, αλλά και από τον North Stream. Αν διακοπεί η ουκρανική διέλευση και φορτωθεί πλήρως ο North Stream, τότε η Ευρώπη θα λαμβάνει περίπου τα 2/3 των ποσοτήτων που προβλέπονται από τα συμβόλαια, υπολόγισε ο Κορτσέμκιν. Τα διαλείμματα στην τροφοδοσία σε φυσικό αέριο -αναφέρει- θα είναι αισθητά μόνο στη Σλοβακία. Ενώ η Ευρώπη διαθέτει ακόμη αποθέματα αερίου στους υπόγειους χώρους αποθήκευσης και στην αγορά όψεως.

Γενικότερα, αν δεν συμβεί κάποια ζημιά στον ουκρανικό αγωγό, τότε μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου θέρμανσης δεν θα πρέπει να αναμένεται ένας «πόλεμος φυσικού αερίου».

Η διαδρομή του αερίου

Ωστόσο, το φθινόπωρο το θέμα του αερίου θα οξυνθεί και πάλι, λόγω της ανάγκης συγκέντρωσης αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας, προκειμένου στην επόμενη χειμερινή περίοδο να φτάσει για όλους και στην ίδια την Ουκρανία και στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Σίμονοφ. Το ζήτημα είναι πως τυπικά, το ρωσικό αέριο πηγαίνει στην Ευρώπη με διέλευση από το έδαφος Ουκρανίας. Στην πράξη όμως συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό. Το χειμώνα η Ουκρανία δίνει αέριο στην Ευρώπη από τις δεξαμενές αποθήκευσής που διαθέτει, καθώς αυτές βρίσκονται δίπλα στα ευρωπαϊκά σύνορα. Ενώ το διερχόμενο αέριο που υποτίθεται ότι πηγαίνει από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, στην πραγματικότητα η Ουκρανία το κρατά η ίδια.

Προκύπτει το ακόλουθο σχήμα: Η Ουκρανία πρέπει να παραδίδει από τις αποθήκες της τόσο αέριο στην Ευρώπη, όσο πήρε στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πρέπει να γεμίσουν οι αποθήκες

Κατά συνέπεια, αν η Ουκρανία δεν συγκεντρώνει αρκετή ποσότητα αερίου στις αποθήκες της, αυτό συνιστά απειλή για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη και σημαίνει την μη εκπλήρωση από το Κίεβο των υποχρεώσεών του ως διαμετακομιστή. Η ίδια δε, η Ουκρανία, σε αυτή την περίπτωση δεν θα πληγεί καθόλου από έλλειψη αερίου, επειδή το Κίεβο θα συνεχίσει χωρίς πρόβλημα να παίρνει αέριο από τον αγωγό στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ο Σίμονοφ αναφέρει ότι η συγκέντρωση στις αποθήκες πρέπει να αρχίσει ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, αλλά πως ο ίδιος φοβάται την ενδεχόμενη πλήρη αδιαφορία της επαναστατικής ηγεσίας για το θέμα αυτό και επομένως, μπορεί άνετα να γίνει πρόγνωση για σοβαρή κρίση σε σχέση με το φυσικό αέριο το φθινόπωρο.

Facebook Comments