Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά δημοψήφισμα στην περιφέρεια της  Καταλονίας. Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά και η κατάσταση στην πόλη της Βαρκελώνης μόνο ήρεμη δεν ήταν και δεν θύμιζε πόλη που εκτελεί την  δημοκρατική διαδικασία. Αστυνομική βία ξεπέρασε κάθε όριο στην Καταλονική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να μετράμε εκατοντάδες τραυματίες και η συνθήκη στους δρόμους την πόλης να θυμίζουν μια χώρα με δικτατορικό καθεστώς.

Η περιφέρεια της Καταλονίας είναι μια πλούσια περιοχή κινητήριος δύναμη για την Ισπανική οικονομία. Είναι λογικό λοιπόν η Ισπανική κυβέρνηση να ζητά την παραμονή της περιφέρειας στο ενιαίο ισπανικό κράτος. Πρώτα απ΄ όλα το λιμάνι της Βαρκελώνης είναι πολυσύχναστο και επιφέρει πολλά κέρδη λόγω των εμπορικών συναλλαγών της. Η δημιουργία Καταλονικού κράτους κάνει τους Ισπανούς να χάσουν δισεκατομμύρια ευρώ και να επιζητήσουν νέο εμπορικό λιμάνι! Έτσι συμπεραίνουμε ότι σωστά από την πλευρά της  η κυβέρνηση Ραχόι κάνει τα αδύνατα δυνατά για την παραμονή της περιφέρειας και για αυτό προβαίνει σε ακρότητες που θυμίζουν  καθεστώς  Φράνκο και μικραίνουν το μέγεθος του μεσογειακού αυτού  κράτους.

Από την  άλλη πλευρά η  Καταλονία είναι μια περιοχή πολυτάραχη που εν τέλει κατέληξε να είναι μέλος του Ισπανικού βασιλείου. Είναι λογικό λοιπόν  οι κάτοικοι της περιοχής να ζητούν την ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας τους. Μπορούν να είναι αυτάρκεις καθώς δεν στερούνται τίποτα από τις βασικές ους ανάγκες όπως ηλεκτροδότηση, τροφή  και νερό. Η ανεξαρτητοποίηση είναι δικαίωμα των καταλανών όμως πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Ισπανική κυβέρνηση και την υπογραφή συνθηκών συνεργασίας ανάμεσα στην Ισπανία και το νεοσύστατο κράτος και έπειτα η διενέργηση νόμιμου δημοψηφίσματος αποδεκτό από την Ισπανική πλευρά

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βαρκελώνη ήταν ντροπιαστικά για την δημοκρατία και για την ίδια την Ισπανία. Οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν πρέπει να διακόπτονται από την αστυνομική βία γιατί πάνω απ΄ όλα στις μέρες μας είναι η φωνή των πολιτών η οποία είναι αναγκαίο να ακούγεται δυνατά!  

Facebook Comments