“Όταν τα επιτόκια κατεβαίνουν κάτω από το 6,9%, τότε έχουμε έτοιμες τις προϋποθέσεις και υπάρχουν οι δυνατότητες για να βγούμε στις αγορές. Θα το αποφασίσουμε εξετάζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία δικαίωση της πολιτικής μας”, τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Δουβλίνο, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι “είναι εξαιρετικά θετική η αντίδραση των αγορών στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών. Οι αγορές αντιπαρέρχονται τις διαρροές περί μεγάλου ποσού που θα χρειαστεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτό αντικατοπτρίζεται στη μείωση των σπρέντς.

Όταν έχεις το δίδυμο των ελλειμμάτων να γίνεται πλεόνασμα, υπάρχει ένα θαύμα που δεν το ανέμεναν αυτοί που ασχολούνταν σε βάθος με την ελληνική οικονομία”.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ και μίλησε μαζί της για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Υπάρχουν γόνιμες συναντήσεις των μελών της τρόικας με τους υπουργούς που χειρίζονται τα ζητήματα, έλεγε συνεργάτης του και σημείωνε ότι η διαπραγμάτευση προχωρά καλά.

Παρόλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο λέει ότι είναι δύσκολο, η διαπραγμάτευση να κλείσει έως την Δευτέρα, θα έχει όμως κλείσει έως την 1η Απριλίου, που θα γίνει το άτυπο Eurogroup. Ενδεχομένως, η απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων να ληφθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση γενικότερα από τον απολογισμό του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος, στο Δουβλίνο.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε σειρά συναντήσεων και κατ΄ιδίαν συζητήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες. Συναντήθηκε με τους κ.κ. Μέρκελ, Κένι, Ραχόι, Κοέλο, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Κατάινεν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι, τόσο στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους όσο και δημοσίως, όλοι οι ηγέτες «αναγνώρισαν τη μεγάλη και σπουδαία πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, αναγνώρισαν τις θυσίες του λαού» και ότι «η Ελλάδα είναι στο τελευταίο στάδιο για την έξοδο από την κρίση». Δεν έκρυψαν τα λόγια τους, λένε, ούτε στις δημόσιες τοποθετήσεις και επικαλούνται την δήλωση Μπαρόζο ότι «χάρη στην ηγεσία Σαμαρά η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα».

Οι ίδιοι συνεργάτες έλεγαν ότι εκλογή του Ζαν Κλοντ Γούνκερ ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν είναι σημαντική για όλους τους Έλληνες, γιατί είναι βαθιά φιλέλληνας και επιπλέον οι θέσεις του για την Ευρώπη και για τις στρατηγικές ανάπτυξης είναι πολύπλευρα σημαντικές για την χώρα μας. Ήταν και σημαντική επιτυχία λένε του πρωθυπουργού που ήταν ένας από τους δύο που τον πρότειναν για τη θέση.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντζι. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχιστεί η προσέγγιση για την πολιτική της θάλασσας και τη μετανάστευση.

Facebook Comments