Σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα των τραπεζών, φαίνεται να βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή. Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία της Δευτέρας για επίτευξη συμφωνίας έχει χαθεί, όλα δείχνουν ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup της Πρωταπριλιάς.

Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι η προσέγγιση για τις τράπεζες βασίζεται στην εναλλακτική πρόταση του Γ. Στουρνάρα. Με βάση αυτή τα stress test της ΕΚΤ θα είναι ο τελικός κριτής τυχόν επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών. Κρίσιμη παράμετρος, όμως, παραμένει ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες. Φάνηκε διάθεση κατανόησης από το ΔΝΤ για τις δικές μας θέσεις. Φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσουν την αξιολόγηση». Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι το θέμα δεν είναι η διαφορά στα ποσά (υπερκαλύπτονται από τις αυξήσεις κεφαλαίου). Το θέμα είναι ο χρόνος. Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο». Σημείωσε δε ότι «η ανάγκη να λυθούν οι μεγάλες διαφορές στο Eurogroup φαίνεται ότι δεν υφίσταται πλέον, αλλά ενδεχομένως να το συζητήσουμε ξανά». Δεν αναμένονται πάντως συζητήσεις για αυτό το θέμα στο Eurogroup.

Ως ανώτατο όριο για την τελική συμφωνία μπαίνει πλέον το άτυπο Εcofin που θα γίνει την 1η Απριλίου.

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει ακόμη με το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και με νέες απαιτήσεις που εγείρει η τρόικα ακόμη και για μειώσεις μισθών από το 2017!

Facebook Comments