Το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης κρίνεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία επίτευξης συνολικής συμφωνίας, διαφορετικά η παρούσα Ευρωβουλή δεν θα είναι σε θέση να την κρίνει στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας στα μέσα Απριλίου, πριν από τη διάλυσή της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι κανένα κράτος – μέλος δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της τραπεζικής ενοποίησης.

Κι αυτό γιατί σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάπτυξης, η τραπεζική ενοποίηση εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αποκαταστήσει τη ροή της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις χώρες του Νότου.

Τη Δευτέρα το βράδυ, οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν το σκέλος της τραπεζικής ενοποίησης που αφορά τη σύσταση του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των τραπεζών, το οποίο δεν θα ενσωματωθεί στη Συνθήκη αλλά θα λειτουργεί στη βάση διακυβερνητικής διαδικασίας.

Τη «σκυτάλη» θα πάρει, την επόμενη ημέρα, η ελληνική προεδρία στο Ecofin, η οποία θα προετοιμάσει την τελική συμβιβαστική πρόταση, συμπεριλαμβάνοντας και τις συνιστώσες της τραπεζικής ενοποίησης που χειρίζεται η ίδια δεδομένου ότι εντάσσονται στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

Facebook Comments