Η επιρροή της τρόικας στον Αντ. Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς με την Οικονομία να εξέρχεται από την εξαετή ύφεση και την επίτευξη λογιστικού και δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει αρκετά χρήματα για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων, αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και προστίθεται: Το μόνο που χρειάζεται είναι ο δανεισμός χρημάτων για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, που ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- ανταπόκριση από την Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους το κατέχουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα άφηνε την Ελλάδα να πτωχεύσει, εμποδίζοντας περαιτέρω την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου, τόσο οι πιστωτικές αγορές, όσο και οι Έλληνες πολίτες θα απολάμβαναν κάποιας μορφής προστασία.

Η τρόικα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg (σσ. ένας από την Ελλάδα και ένας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους) φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης. Ως παραδείγματα έφερε την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και φορολογική διοίκηση, όπως και την απροθυμία της να εφαρμόσει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Οι δύο αξιωματούχοι, εξάλλου, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσαν την άποψη πως η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος εάν κατάφερνε να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς του σχεδίου διάσωσης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λόγω και των εγγυήσεων που παρέχει η ΕΚΤ για τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι η πρόθεσή του είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, σηματοδοτώντας το τέλος του σχεδίου διάσωσης.

«Η τρόικα συνειδητοποιεί τώρα ότι, όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και η ίδια διέθετε όλη τη διαπραγματευτική της δύναμη, είχε επικεντρωθεί κυρίως στη λιτότητα και όχι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε ότι δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ ορισμένες από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις» επισημαίνει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, αναλυτής αξιών στην Royal Bank of Scotland του Λονδίνου.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν επιστρέψει, όπως σημειώνεται, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίες τετραετίας, αγγίζοντας το 6,65% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υψηλότερες αποδόσεις είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2012, στο 37,1%.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται με πολύ θετικό τρόπο και γι αυτό η Ελλάδα δεν θα είχε πρόβλημα να πετύχει αποδεκτές αποδόσεις, για δανεισμό από δύο έως πέντε έτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό, όπως η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας» υποστηρίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank του Λονδίνου.

Η τρόικα, σύμφωνα πάντα με τους δύο αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, φοβάται ότι εάν χάσει την επιρροή της στην ελληνική κυβέρνηση, η χώρα θα επιστρέψει στα λάθη που δημιούργησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και σε αυτή την περίπτωση τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα αρνηθούν ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε, επίσης, ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα είναι η παροχή ενός νέου δανείου, που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους δημοσιονομικής σύνεσης. Ως παραδείγματα έφερε την αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια και φορολογική διοίκηση, όπως και την απροθυμία της να εφαρμόσει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα επιβεβαιώσει τον Απρίλιο το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας, το οποίο, σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, θα διασφαλίζει περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους. Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου ότι «στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα επιθυμούσε την παροχή νέου δανείου από τους Ευρωπαίους εταίρους της»

Facebook Comments